Головна Новини Інфекційні хвороби Деякі факти про COVID-19, які заслуговують на вашу увагу сьогодні

2 квітня, 2021

Деякі факти про COVID-19, які заслуговують на вашу увагу сьогодні

Деякі факти про COVID-19, які заслуговують на вашу увагу сьогодні

Ускладнення та смертність після госпіталізації з приводу COVID-19

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованими у виданні BMJ, пацієнти, виписані після перебування в лікарні з приводу COVID-19, мають підвищений ризик смертності, рецидивів та дисфункції органів. Дослідники зіставили приблизно 50 000 пацієнтів в Англії, яких госпіталізували та виписали з приводу COVID-19, із представниками загальної популяції. Протягом 140 днів спостереження 29 % пацієнтів із COVID-19 були повторно госпіталізовані, а 12 % померли після виписки – це показники, які були в 3,5 та 7,7 рази вищими, ніж у відповідних контрольних групах. Нові діагнози респіраторних захворювань фіксувалися у 27 разів частіше в групі COVID-19, ніж у контрольній когорті. У пацієнтів із COVID-19 також частіше діагностували основні несприятливі серцево-судинні події, хронічні захворювання печінки, нирок та діабет.

Джерело: Post-covid syndrome in individuals admitted to hospital with covid-19: retrospective cohort study | The BMJ

Ефективність мРНК вакцин проти COVID-19 у реальній клінічній практиці

Близько 4000 лікарів, працівників першої медичної допомоги у восьми місцях у США із середини грудня до середини березня самостійно збирали назальні мазки для ПЛР-тестування на SARS-CoV-2 щотижня незалежно від симптомів. Осіб, у яких були попередні докази зараження SARS-CoV-2, виключили з досліджуваної когорти.

Близько 63 % учасників отримали дві дози вакцини мРНК, а 12 % отримали одну дозу протягом періоду дослідження. Рівень захворюваності на підтверджену інфекцію SARS-CoV-2 становив 1,38 на 1000 людино-днів у невакцинованих людей, 0,19 на 1000 в одноразово щеплених людей (≥ 14 днів після першої дози та до другої ін’єкції) та 0,04 на 1000 у повністю щеплених осіб (≥ 14 днів після другої дози). Це свідчить про ефективність на 80 % для часткової вакцинації та 90 % – для повної імунізації.

Джерело: Interim Estimates of Vaccine Effectiveness of BNT162b2 and mRNA-1273 COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Health Care Personnel, First Responders, and Other Essential and Frontline Workers — Eight U.S. Locations, December 2020–March 2021 | MMWR (cdc.gov)

ВООЗ про івермектин

Івермектин слід застосовувати лише для лікування COVID-19 у рамках клінічних випробувань, зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я в оновлених рекомендаціях. ВООЗ визначила, що докази щодо використання антипаразитарного засобу івермектину для лікування COVID-19 були безперечними.

Джерело: Therapeutics and COVID-19: living guideline (who.int)