Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідники пропонують алгоритм менеджменту хворих із тромбозами і тромбоцитопенією, що розвинулася після щеплення проти COVID-19

22 квітня, 2021

Дослідники пропонують алгоритм менеджменту хворих із тромбозами і тромбоцитопенією, що розвинулася після щеплення проти COVID-19

Дослідники пропонують алгоритм менеджменту хворих із тромбозами і тромбоцитопенією, що розвинулася після щеплення проти COVID-19

Пацієнти, в яких розвинулися тромбоз та тромбоцитопенія протягом тижнів після вакцинації проти COVID-19, не повинні отримувати переливання тромбоцитів або введення гепарину. Їх слід лікувати негепариновими антикоагулянтами та внутрішньовенним імуноглобуліном – пропонують автори дослідження, опублікованого у New England Journal of Medicine. Стаття включає алгоритм діагностики та лікування таких пацієнтів.

Дослідники детально описують 22 випадки тромбозу (найчастіше тромбозу синусів центральних вен) із тромбоцитопенією і 1 випадок тромбоцитопенії за геморагічним фенотипом, що розвинулися у пацієнтів через 6–24 дні після отримання першої дози вакцини проти COVID-19 AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19). Вік пацієнтів становив від 21 до 77 років, більше половини – жінки. Лише у двох пацієнтів були відомі фактори ризику тромбозу: тромбоз глибоких вен в анамнезі та використання комбінованих оральних контрацептивів.

Рівні фібриногену часто були низькими, а рівні D-димеру підвищеними. Імуноферментний аналіз був позитивним на антитіла до тромбоцитарного фактора 4 (PF4) майже у всіх пацієнтів, незважаючи на відсутність впливу гепарину.

Загалом третина пацієнтів померла.

Дослідники роблять висновок, що «PF4-залежний синдром, не пов’язаний із застосуванням терапії гепарином, може виникнути після введення вакцини ChAdOx1 nCoV-19». Вони додають: «Хоча дані ще не свідчать про те, що використання гепарину посилить цей стан, до отримання подальших даних ми рекомендуємо розглянути можливість антикоагуляції із застосуванням негепаринових антикоагулянтів або прямих пероральних антикоагулянтів. Внутрішньовенний імуноглобулін (IVIG) успішно застосовується у лікуванні пацієнтів зі «спонтанною» аутоімунною [індукованою гепарином] тромбоцитопенією, що є найближчим порівнянням із синдромом, індукованим вакциною, та IVIG, як очікується, матиме терапевтичну ефективність і в цьому разі».

Автори дослідження акцентують: «Необхідно підкреслити дуже низьку поширеність цього ускладнення вакцинації, порівняно з перевагами запобігання COVID-19, що загрожує потенційними тривалими наслідками та смертність від якого становить від 1 до 2 %».

Джерела: Researchers Offer Algorithm for Managing Thrombosis and Thrombocytopenia After COVID-19 Vaccination (jwatch.org)

Pathologic Antibodies to Platelet Factor 4 after ChAdOx1 nCoV-19 Vaccination | NEJM