Головна Новини Інфекційні хвороби Вийшли нові рекомендації Американської асоціації серця щодо тромбозів, пов'язаних із вакцинацією проти COVID-19

30 квітня, 2021

Вийшли нові рекомендації Американської асоціації серця щодо тромбозів, пов'язаних із вакцинацією проти COVID-19

Вийшли нові рекомендації Американської асоціації серця щодо тромбозів, пов'язаних із вакцинацією проти COVID-19

Нещодавно опубліковані рекомендації щодо рідкісних станів, пов’язаних із COVID-19, а також вакцинацією проти коронавірусної інфекції.

Звіт був оприлюднений вчора Американською асоціацією серця (American Heart Association – АНА) / Американською асоціацією інсультів (American Stroke Association – ASA).

У новому керівництві, опублікованому сьогодні у виданні «Stroke», окреслено ознаки та симптоми тромбозу мозкових венозних синусів (CVST) та синдрому тромбоз-тромбоцитопенії (TTS), а також індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії (VITT). Тут також рекомендовано найкращі варіанти лікування цих станів.

У ході аналізу дослідники оцінили базу даних 59 медичних організацій та медичні історії 81 мільйона пацієнтів, 98 % з яких зі США.

Із майже 514 тисяч пацієнтів із діагнозом COVID-19 між січнем 2020 року та березнем 2021 року у 20 також встановлено діагноз CVST.

З-поміж приблизно 490 тисяч дорослих осіб, які були щеплені вакциною Pfizer або Moderna, не було виявлених випадків тромбоцитопенії.

Автори відзначають, що випадки TTS/VITT траплялися протягом 2,5 тижнів після отримання вакцини J&J у Сполучених Штатах та протягом 3,5 тижнів після отримання вакцини AstraZeneca в Європі.

Згідно зі звітами CDC (Center for Disease Control and Prevention) та FDA (Food and Drug Administration) від 23 квітня, зазначається, що з майже 7 мільйонів дорослих, які були щеплені вакциною J&J, агентства розслідували лише 15 зареєстрованих випадків TTS.

У звіті ЕМА (European Medicines Agency) від 7 квітня зазначається, що з понад 25 мільйонів людей, які отримали вакцину AstraZeneca в ЄС, було зареєстровано 62 випадки CVST.

У своїй заяві експерти АНА/ASA закликають «якнайшвидше зробити щеплення проти COVID-19».

«Ми впевнені, що переваги вакцинації набагато перевищують дуже малі, рідкісні ризики, – заявили в організаціях. – Ризики вакцинації також набагато менші, ніж ризик ускладнень COVID-19 та його потенційно летальні наслідки».

Джерело: AHA Guidance on Blood Clots Linked to COVID-19 Vaccine (medscape.com)

Повний текст документа: Diagnosis and Management of Cerebral Venous Sinus Thrombosis with Vaccine-Induced Thrombotic Thrombocytopenia (ahajournals.org)