Головна Новини Інфекційні хвороби Інсульт внаслідок оклюзії великих судин пов’язаний із вакциною AstraZeneca проти COVID-19

26 травня, 2021

Інсульт внаслідок оклюзії великих судин пов’язаний із вакциною AstraZeneca проти COVID-19

Інсульт внаслідок оклюзії великих судин пов’язаний із вакциною AstraZeneca проти COVID-19

Перші випадки інсультів внаслідок оклюзії великих судин, пов’язаних із вакциною AstraZeneca проти COVID-19, були описані у Великобританії.

Три випадки (один із яких був фатальним) трапились у двох жінок та одного чоловіка віком 30–40 років і спричинені оклюзією сонної та середньої мозкової артерії. У двох із трьох пацієнтів діагностований тромбоз судин ворітної та мозкової венозної системи. У всіх трьох пацієнтів також був надзвичайно низький рівень тромбоцитів, підтверджені антитіла до тромбоцитарного фактора 4 (platelet factor 4 – PF4) та підвищений рівень D-димеру. Перелічені клінічні ознаки є характерними для вакциноіндукованої імунної тромботичної тромбоцитопенії (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT), асоційованої з вакциною проти COVID-19 від AstraZeneca.

Дані клінічні випадки детально описані у виданні «Neurology, Neurosurgery & Psychiatry».

«Це перші докладні звіти про артеріальний інсульт, який, як вважають, був викликаний VITT після щеплення від COVID-19 вакциною AstraZeneca, хоча інсульт вже згадувався раніше у даних щодо VITT, – прокоментував провідний автор публікації, професор клінічної неврології Центру досліджень інсульту Лондонського університету David Werring. – При VITT частіше спостерігається інсульт, спричинений венозним тромбозом; описані випадки демонструють, що VITT також може призвести до інсульту, спричиненого артеріальним тромбозом».

«У хворих з ішемічним інсультом, особливо у пацієнтів молодшого віку та тих, які протягом останнього місяця були щеплені від COVID-19 вакциною AstraZeneca, клініцисти повинні розглядати VITT як можливу причину розвитку захворювання, оскільки при даному патологічному стані необхідне специфічне лікування», – наголосив професор Werring.

Автори статті зазначають, що молодих пацієнтів з ішемічним інсультом після отримання вакцини AstraZeneca необхідно терміново обстежити на наявність VITT, а саме, визначити кількість тромбоцитів, рівень D-димеру, фібриногену та наявність антитіл до PF4. До лікування таких хворих слід залучати мультидисциплінарну команду, включаючи гематологів, неврологів, нейрохірургів, нейрорадіологів із метою швидкого доступу до необхідних методів лікування, які включають введення внутрішньовенного імуноглобуліну, метилпреднізолону, проведення плазмаферезу та застосування негепаринових або прямих пероральних антикоагулянтів.

David Werring зазначив, що ці звіти не додають даних до визначення співвідношення загального ризику/користі вакцини, оскільки вони описують лише три випадки. «Хоча VITT є дуже серйозним патологічним станом, перевага вакцини все ще перевищує ризики, – наголосив він. – У близько 40 % пацієнтів, госпіталізованих із COVID-19, діагностують певний вид тромбозу, а близько 1,5 % мають ішемічний інсульт. Тоді як, за останніми даними Великобританії, кількість випадків VITT, асоційованої з вакциною AstraZeneca, становить від 1 на 50 000 до 1 на 100 000 щеплень».

Джерело: Large Vessel Stroke Linked to AstraZeneca COVID Vaccine (medscape.com)