Головна Новини Інфекційні хвороби Низький рівень тестостерону у чоловіків означає високий ризик важкого перебігу COVID-19, свідчить дослідження

27 травня, 2021

Низький рівень тестостерону у чоловіків означає високий ризик важкого перебігу COVID-19, свідчить дослідження

Низький рівень тестостерону у чоловіків означає високий ризик важкого перебігу COVID-19, свідчить дослідження

Нове дослідження припускає, що серед чоловіків низький рівень тестостерону в крові пов'язаний із більш серйозним перебігом COVID-19. Дослідження суперечить розповсюдженим припущенням, що підвищений рівень тестостерону може пояснити, чому у чоловіків у середньому розвивається COVID-19 важче, ніж у жінок.

Протягом усієї пандемії лікарі бачили докази того, що у чоловіків перебіг COVID-19 важчий, ніж жінок. Одна з теорій полягає в тому, що гормональні відмінності між чоловіками та жінками можуть зробити чоловіків більш сприйнятливими до важких захворювань. І оскільки у чоловіків набагато більше тестостерону, ніж у жінок, деякі вчені припустили, що виною тому може бути високий рівень цього гормону. Але нове дослідження медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі припускає, що серед чоловіків може бути все навпаки: низький рівень тестостерону в крові пов'язаний із більш важким перебігом захворювання. Дослідження не могло довести, що низький рівень тестостерону є причиною серйозного захворювання COVID-19, але може просто служити маркером деяких інших причинних факторів. Тим не менше, дослідники закликають бути обережними під час постійних клінічних випробувань, що вивчають гормональну терапію, яка блокує або знижує рівень тестостерону або підвищує естроген під час лікування COVID-19 у пацієнтів чоловічої статі.

«Протягом пандемії панувало уявлення про те, що тестостерон шкідливий, – пояснює старший автор дослідження, доктор медичних наук, професор медицини Abhinav Diwan. – Але ми виявили протилежне. Якщо у чоловіків на момент госпіталізації був низький рівень тестостерону, ризик перенести важкий COVID-19, тобто ризик виникнення необхідності в інтенсивній терапії або смерті, був набагато вищим у порівнянні з чоловіками з вищим рівнем циркулюючого тестостерону. І якщо рівень тестостерону ще більше знижувався під час госпіталізації – ризики збільшувалися».

Дослідники визначали рівні кількох гормонів у зразках крові 90 чоловіків та 62 жінок, які поступили до лікарні Barnes-Jewish із підтвердженим COVID-19. У 143 ушпиталених пацієнтів науковці знову вимірювали рівень гормонів через 3, 7, 14 та 28 днів. На додаток до тестостерону досліджували рівні естрадіолу, естрогену, інсуліноподібного фактора росту 1 (Insulin like growth factor 1 – IGF-1).

Серед жінок дослідники не виявили кореляції між рівнем будь-якого гормону та тяжкістю захворювання. Серед чоловіків лише рівень тестостерону був пов'язаний зі ступенем тяжкості COVID-19. Рівень тестостерону в крові 250 нг/дл або менше вважається низьким для дорослих чоловіків. Під час госпіталізації чоловіки з важким перебігом COVID-19 мали середній рівень тестостерону 53 нг/дл; чоловіки з легшим перебігом захворювання мали середній рівень даного гормону – 151 нг/дл. На третій день середній рівень тестостерону у найбільш важкохворих чоловіків становив лише 19 нг/дл.

Дослідники відзначили, що інші фактори, які, як відомо, підвищують ризик важкого перебігу COVID-19, у т. ч. похилий вік, ожиріння та діабет, також пов'язані зі зниженням рівня тестостерону. «Ми також виявили, що тим чоловікам із COVID-19, які на момент госпіталізації не були у важкому стані, але мали низький рівень тестостерону, найімовірніше знадобиться інтенсивна терапія або інтубація протягом наступних двох-трьох днів», – зазначив співавтор роботи, доктор медичних наук, ендокринолог з університету Сент-Луїса Sandeep Dhindsa.

Цікаво, що нижчий рівень тестостерону у чоловіків також корелював із більш високим рівнем запалення та збільшенням активації генів, які дозволяють організму виконувати функції циркулюючих статевих гормонів усередині клітин. Іншими словами, організм може адаптуватися до меншої кількості тестостерону, що циркулює в крові, та надбати здатність виявляти і використовувати гормон. Науковці ще не знають наслідків цієї адаптації і закликають до нових досліджень.

«Зараз ми досліджуємо, чи існує зв'язок між статевими гормонами та серцево-судинними ускладненнями при тривалому COVID-19, – коментує д-р A. Diwan, який є кардіологом. – Нас також цікавить, чи можуть чоловіки, які одужують від COVID-19, отримати користь від терапії тестостероном під час реабілітації після перенесеної інфекції».

Джерела: For men, low testosterone means high risk of severe COVID-19, study suggests: New clues on why more men than women develop severe disease -- ScienceDaily

For men, low testosterone means high risk of severe COVID-19 – Washington University School of Medicine in St. Louis (wustl.edu)