Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідження свідчать, що імунітет проти COVID-19 може тривати роками

28 травня, 2021

Дослідження свідчать, що імунітет проти COVID-19 може тривати роками

Дослідження свідчать, що імунітет проти COVID-19 може тривати роками

Імунітет до нового коронавірусу може тривати рік чи довше – особливо після щеплення від COVID-19, повідомляється у «Medscape».

Два останні дослідження продемонстрували, що більшості пацієнтів, які перенесли COVID-19, одужали, а потім щепились, може не знадобитися друга доза вакцини. Для тих, хто ніколи не був інфікований, ймовірно, необхідно дві ін’єкції вакцини.

В обох дослідженнях взяли участь особи, які були інфіковані COVID-19 приблизно рік тому. У дослідженні, нещодавно опублікованому у журналі «Nature», вчені виявили, що певні імунні клітини (так звані В-клітини пам’яті) можуть виживати в кістковому мозку людей, які були інфіковані та згодом щеплені. Ці імунні клітини можуть створювати антитіла, коли це необхідно.

В іншому дослідженні, опублікованому на сервері попереднього друку bioRxiv, науковці виявили, що ці В-клітини пам'яті можуть рости та зміцнюватися щонайменше 12 місяців після первинного зараження.

«Статті відповідають світовим відомостям, які щодня збільшуються та свідчать про те, що імунітет, викликаний інфекцією та вакцинацією проти SARS-CoV-2, видається тривалим, – коментує незалежний експерт, імунолог з Університету Пенсільванії Scott Hensley. – Причина, через яку ми заражаємось звичайними коронавірусами повторно протягом усього життя, може бути пов’язана із варіацією цих вірусів, а не з імунітетом».

У дослідженні, оприлюдненому у «Nature», дослідники аналізували зразки крові 77 людей кожні три місяці, починаючи приблизно через місяць після зараження SARS-CoV-2. З них шість госпіталізовано з приводу COVID-19, а решта мали легкі симптоми. Рівень антитіл у крові різко впав після зараження, але В-клітини пам'яті залишалися в кістковому мозку.

Серед 19 зразків кісткового мозку у 15 були виявлені В-клітини пам'яті приблизно через 7 місяців після зараження. У решти ці клітини були відсутні. Це може означати, що деякі люди, які заразилися вірусом, не розвивають тривалого імунітету. Висновок підтверджує ідею про те, що людям, які одужали від COVID-19, слід робити щеплення.

У дослідженні, опублікованому на ресурсі bioRxiv, вчені проаналізували зразки крові 63 людей, які одужали від COVID-19 приблизно роком раніше. У більшості були легкі симптоми, 26 із них отримали принаймні одну дозу вакцини Pfizer або Moderna. Титри нейтралізувальних антитіл, що перешкоджають реінфекції, в осіб, які були вакциновані, не змінювались між 6–12 місяцями. Ті, хто не був щеплений, мали нижчу нейтралізувальну активність проти всіх форм вірусу, особливо проти варіанта B.1.351, вперше виявленого в Південній Африці.

Джерело: COVID-19 Immunity Could Last for Years, Studies Say (medscape.com)