Головна Новини Інфекційні хвороби Ожиріння може збільшити ризик довгострокових ускладнень COVID-19

7 червня, 2021

Ожиріння може збільшити ризик довгострокових ускладнень COVID-19

Ожиріння може збільшити ризик довгострокових ускладнень COVID-19

Результати дослідження клініки Клівленда свідчать, що пацієнти, які перенесли COVID-19 та страждають на ожиріння ІІ чи ІІІ ступеня, можуть мати більший ризик довгострокових ускладнень коронавірусної хвороби, порівняно із пацієнтами із нормальною вагою. Дослідження нещодавно було опубліковане у виданні «Diabetes, Obesity and Metabolism».

За результатами численних досліджень, ожиріння було визначено як фактор ризику розвитку важкої форми COVID-19, яка може вимагати госпіталізації, інтенсивної терапії та штучної вентиляції легень на ранній фазі інфекції COVID-19. Ожиріння, яке є складним захворюванням, спричиненим багатьма факторами, пов'язане з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, тромбозів та захворювань легень. Крім того, ожиріння послаблює імунну систему і створює передумови для хронічного запалення. Ці стани можуть призвести до негативних наслідків після зараження вірусом SARS-CoV-2.

«Наскільки нам відомо, це дослідження вперше свідчить про те, що пацієнти із середнім і важким ожирінням мають більший ризик розвитку довгострокових ускладнень COVID-19 за межами гострої фази COVID-19», – розповідає доктор мед. наук, директор інституту баріатрії та метаболізму, провідний автор дослідження Ali Aminian.

У цьому спостережному дослідженні було використано реєстр пацієнтів, які мали позитивні результати на інфекцію SARS-CoV-2 в системі охорони здоров’я клініки Клівленда протягом п’яти місяців із березня по липень 2020 року з подальшим їх спостереженням до січня 2021 року.

Дослідники вивчили три показники можливих довгострокових ускладнень COVID-19: госпіталізація, смертність та необхідність проведення діагностичних медичних тестів, які відбулись через 30 днів або пізніше після першого позитивного тесту на SARS-CoV-2. Результати порівнювали серед п’яти груп пацієнтів на основі їх індексу маси тіла (ІМТ): 18,5–24,9 (норма), 25–29,9 (надмірна вага), 30–34,9 (ожиріння І ступеня), 35–39,9 (ожиріння ІІ ступеня) та 40 і більше (ожиріння ІІІ ступеня).

Загалом у дослідженні взяли участь 2839 пацієнтів. Нормальну групу ІМТ розглядали як еталон.

Відповідно до результатів дослідження, стан, який називається пост-гострим продовженням інфекції SARS-CoV-2 (Post-Acute Sequelae of COVID-19 – PASC), є надзвичайно поширеною проблемою у пацієнтів, які перенесли COVID-19. Зокрема, протягом 10-місячного періоду, наступного після гострої фази COVID-19, 44 % учасників дослідження вимагали госпіталізації, а 1 % – померли. Крім того, результати демонструють, що у порівнянні з пацієнтами з нормальним ІМТ, ризик госпіталізації був на 28 % і 30 % вищим у пацієнтів із помірним і важким ожирінням відповідно. Потреба в діагностичних тестах для оцінки різних медичних проблем, у порівнянні з пацієнтами з нормальною вагою, була на 25 % і 39 % вищою у пацієнтів із помірним і важким ожирінням відповідно. Зокрема, потреба у діагностичних тестах для оцінки серцевих, легеневих, судинних, ниркових, шлунково-кишкових та психічних захворювань була значно вищою у пацієнтів з ІМТ 35 і вищим, порівняно з учасниками з нормальним ІМТ.

Планується подальша робота, щоб підтвердити висновки цього дослідження про те, що ожиріння є одним із основних факторів ризику розвитку PASC, та визначити довгострокове та ретельне спостереження, яке необхідне пацієнтам із ожирінням після зараження SARS-CoV-2.

Джерело: Obesity may increase risk of long-term complications of COVID-19, study shows: Among COVID-19 survivors, risk of hospital admission after the acute phase of the disease was 30 percent higher in patients with obesity -- ScienceDaily