Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідники клініки Клівленда виявили зв'язок між COVID-19 та ураженням мозку, подібним до хвороби Альцгеймера

14 червня, 2021

Дослідники клініки Клівленда виявили зв'язок між COVID-19 та ураженням мозку, подібним до хвороби Альцгеймера

Дослідники клініки Клівленда виявили зв'язок між COVID-19 та ураженням мозку, подібним до хвороби Альцгеймера

Хоча неврологічні проблеми є частими симптомами серед хворих із Long COVID, основні механізми розвитку цих порушень в основному невідомі. У новому дослідженні, проведеному на базі клініки Клівленда, можливо, мимоволі вчені знайшли відповідь.

У роботі, результати якої були опубліковані 9 червня у виданні «Alzheimer's Research & Therapy», дослідники застосовували технологію штучного інтелекту для порівняння наявних наборів даних пацієнтів із COVID-19 та хворобою Альцгеймера.

Хоча дослідники не знайшли доказів, що вірус безпосередньо інфікує мозок, вони виявили тісні взаємозв'язки між SARS-CoV-2 та генами/білками, пов'язаними із хворобою Альцгеймера, а також кількома іншими неврологічними захворюваннями. Згодом вони оцінили потенційні зв’язки між COVID-19 та двома ознаками хвороби Альцгеймера: нейрозапалення та мікросудинна травма мозку.

«Ми виявили, що при інфекції SARS-CoV-2 маркери хвороби Альцгеймера, причетні до запалення головного мозку, суттєво видозмінюються, і що деякі фактори вірусного входу сильно виражені у клітинах гематоенцефалічного бар'єра, – розповів провідний автор дослідження, співробітник Інституту геномної медицини клініки Клівленда доктор мед. наук Feixiong Cheng. – Ці висновки вказують на те, що вірус може впливати на кілька генів або шляхів, що беруть участь у нейрозапаленні та мікросудинних ушкодженнях мозку, що може призвести до когнітивних порушень, подібних до хвороби Альцгеймера».

Зараз д-р Cheng і команда проводять дослідження, спрямовані на виявлення вимірюваних біомаркерів та потенційних нових терапевтичних цілей для неврологічних проблем, пов’язаних із COVID-19.

«Визначення взаємозв'язку COVID-19 та неврологічних проблем буде критично важливим для розробки ефективних профілактичних та терапевтичних стратегій для подолання сплеску нейрокогнітивних порушень, які ми очікуємо побачити в майбутньому», – зазначив Feixiong Cheng.

Джерело: Cleveland Clinic researchers identify link between COVID-19, Alzheimer's-like brain impairment (beckershospitalreview.com)