Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідження показує, як наша імунна система реагує на різні штами COVID-19

8 липня, 2021

Дослідження показує, як наша імунна система реагує на різні штами COVID-19

Дослідження показує, як наша імунна система реагує на різні штами COVID-19

Австралійські вчені дослідили, як наша імунна система реагує на COVID-19, та виявили, що особи, заражені ранніми варіантами SARS-CoV-2 у 2020 році, виробляли стійкі антитіла, однак ці антитіла не настільки ефективні щодо сучасних варіантів вірусу.

Ця робота є одним із найбільш комплексних у світі досліджень імунної відповіді проти інфекції COVID-19 та свідчить про те, що вакцинація є більш ефективною, ніж природна імунна відповідь організму після зараження, і про необхідність розробки нових конструкцій вакцин, щоб іти в ногу з новими штамами COVID.

Опубліковане у виданні «PLOS Medicine» дослідження стало можливим завдяки співпраці між Університетом Сіднея, Мережею дитячих лікарень Сіднея, Австралійським Червоним Хрестом, лікарнею Сент-Вінсент та іншими місцевими та міжнародними партнерами.

Команда проаналізувала сироватку крові 233 осіб із діагнозом COVID-19 протягом 7 місяців і виявила, що рівень імунітету з плином часу залежить від тяжкості захворювання та вірусного варіанта. Так, антитіла, вироблені під час першої хвилі, були менш ефективними щодо шести інших штамів, зокрема тих, що спостерігалися під час другої хвилі в Австралії, і трьох штамів, які були виявлені у Великобританії, Бразилії та Південній Африці.

Як вивчали імунну відповідь?

Аналіз сироватки людей, інфікованих COVID-19, дозволив створити детальний графік рівня нейтралізувальних антитіл, вироблених проти інфекції COVID-19, і, таким чином, з'ясувати, чи існує довгостроковий імунітет.

Нейтралізувальні антитіла є частиною передового арсеналу нашої імунної системи, який спрацьовує під час зараження та вакцинації. Їхня робота полягає у захисті клітин, які зазвичай є мішенню збудника, від зараження. Рівень нейтралізувальної реакції антитіл може бути визначальною рисою того, наскільки ефективно наш організм бореться із хворобами.

Цікаво, що рідкісна група «супервідповідачів» також була визначена як виняток. Це група осіб, які мали стабільний та надійний рівень антитіл у всіх варіантах COVID-19. Дослідники кажуть, що ця група може виявитися корисною для дослідження потенціалу реконвалесцентної плазми (за допомогою крові людей, які одужали, для лікування інших). 

Чому це важливо?

Провідна співавторка дослідження, доцентка Університету Сіднея та співробітниця мережі дитячих лікарень Сіднея Fabienne Brilot зазначила: «Ми можемо багато дізнатися завдяки зразкам плазми людей, які заразилися в першій хвилі в Австралії, оскільки вони були заражені тим самим варіантом, на якому базуються наші нинішні вакцини. Незважаючи на те, що затверджені вакцини демонструють хороші результати, наше дослідження підкреслює важливість подальшого розвитку вакцин, особливо враховуючи відмінності у штамах вірусу».

Співавтор дослідження, доцент Stuart Turville пояснив, що випробування було проведено з метою вивчення рівня, потужності та тривалості імунітету, генерованого в результаті зараження COVID-19, і з’ясування, чи не порушує мутація вірусу цей імунітет. «Результати нашого дослідження вказують на те, що наявні сьогодні вакцини забезпечують набагато ширший захист від COVID-19 та його варіантів, ніж природна імунна відповідь організму після зараження, яка, як правило, захищає лише від того вірусу, яким людина була заражена. Тому ми не повинні покладатися на природну імунну відповідь організму, щоб контролювати цю пандемію».

Методи

У дослідженні було проаналізовано сироватку крові 233 осіб, яким був діагностований COVID-19 із лютого по жовтень 2020 року. Учасники дослідження належали до двох когорт – пацієнти, які проходили стаціонарне лікування (дослідження ADAPT у лікарні Сент-Вінсент, Сідней), відібрані під час першої і другої хвилі пандемії в Австралії, та донори плазми (програма LIFEBLOOD Австралійського Червоного Хреста). 

Було досліджено 10 штамів COVID-19 та варіанти, що викликають занепокоєння, а саме:*

  • Перший відомий класифікований штам SARS-CoV-2 (Ухань-1 D614)
  • Альфа (B.1.1.7, Великобританія)
  • Бета (B.1.351, ПАР)
  • Гамма (P1, бразильський)
  • Зета (P2, бразильський)

* Зверніть увагу на зміни назв штамів, які оновлені з урахуванням класифікацій Всесвітньої організації охорони здоров’я

Дослідники використовували всебічний набір аналізів, який вимірював:

  • Тривалість життя та тип реакції антитіл проти S-білка різних штамів із плином часу в сироватці крові людей із діагнозом COVID-19.
  • Здатність до нейтралізації вірусу SARS-CoV-2 із плином часу шляхом зараження клітинних ліній, що мали на своїй поверхні AПФ2 (з яким зв'язується SARS-CoV-2, щоб розпочати зараження).

Ключові висновки

  • Відповіді на антитіла до SARS-CoV-2 зберігаються протягом семи місяців після зараження.
  • Імунна відповідь залишалася стабільною у деяких осіб, і хоча у інших вона знижувалась, жодна людина не виявляла негативної відповіді протягом семи місяців.
  • Рівні антитіл, що нейтралізують віруси, були пов'язані з тяжкістю COVID-19.
  • Антитіла, що утворювалися після перенесеного COVID-19 під час першої хвилі, виявляли значно нижчу здатність антитіл до зв'язування та нейтралізації вірусних штамів, що виникають у всьому світі.

Джерело: Study reveals how our immune system reacts to COVID-19 variants -- ScienceDaily