Головна Новини Інфекційні хвороби Статини можуть істотно мінімізувати несприятливі наслідки інфекції SARS-CoV-2.

16 липня, 2021

Статини можуть істотно мінімізувати несприятливі наслідки інфекції SARS-CoV-2.

Статини можуть істотно мінімізувати несприятливі наслідки інфекції SARS-CoV-2.

У новому дослідженні вчені медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго підтвердили, що пацієнти, які приймають статини та були госпіталізовані з приводу COVID-19, мали на 41 % нижчий ризик смерті. Результати дослідження були опубліковані 15 липня 2021 року у «PLOS ONE»

Статини зазвичай широко призначаються: Центри з контролю за захворюваннями підрахували, що 93 % пацієнтів, які використовують препарат, що знижує рівень холестерину, приймають саме статин.

«Зіткнувшись із цим вірусом на початку пандемії, було багато спекуляцій навколо певних ліків, які впливають на рецептор AПФ2, в т. ч. статини, і чи можуть вони впливати на ризик COVID-19, – розповідає доктор медичних наук, провідний автор дослідження, професор і директор відділення серцево-судинної інтенсивної терапії медичної школи Каліфорнійського університету Lori Daniels. – Тоді ми думали, що статини можуть пригнічувати інфекцію SARS-CoV-2 через їх відомі протизапальні ефекти та зв'язувальні можливості, які потенційно можуть зупинити прогресування вірусу».

Використовуючи дані Реєстру COVID-19 та серцево-судинних захворювань Американської асоціації серця (American Heart Association – АНА), дослідницька група застосувала свої оригінальні висновки до набагато більшої когорти: понад 10 000 госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 по всій території Сполучених Штатів.

Зокрема, вчені проаналізували знеособлені медичні записи 10 541 пацієнта, госпіталізованого з приводу COVID-19 протягом дев'яти місяців, із січня по вересень 2020 року, у 104 різних лікарнях.

«Із цих даних ми провели більш розширені аналізи, коли намагалися врахувати медичні умови, соціально-економічний статус хворих та ін., – зазначив д-р Daniels. – При цьому ми підтвердили наші попередні висновки, що статини пов'язані зі зниженням ризику смерті від COVID-19 серед госпіталізованих пацієнтів».

Lori Daniels акцентував, що найбільшу користь отримують пацієнти, які мають вагомі медичні причини прийому статинів, такі як серцево-судинні захворювання в анамнезі або високий артеріальний тиск. За даними дослідницької групи, використання статинів або антигіпертензивного препарату асоціювалось зі зниженням ризику смерті на 32 % серед хворих на COVID-19 із серцево-судинними захворюваннями чи гіпертонією в анамнезі.

У дослідженні статистичні методи зіставлення використовувалися для порівняння результатів у пацієнтів із COVID-19, які застосовували статини або антигіпертензивні ліки, з аналогічними хворими, які не приймали жодного з названих груп препаратів.

«Ми зіставили кожного пацієнта із ще одним найбільш подібним хворим. Ми враховували місяць прийому, вік, расу, етнічну приналежність, стать і перелік наявних умов, щоб зробити дві групи учасників дослідження максимально порівнянними», – розповіла докторка наук, співавторка дослідження і професорка біостатистики в Медичній школі Сан-Дієго Karen Messer.

«Як і в будь-якому спостережливому дослідженні, ми не можемо точно сказати, що асоціації, які ми описуємо між використанням статинів і зниженням тяжкості інфекції COVID-19, безумовно, пов'язані із самими статинами; однак тепер ми можемо стверджувати із дуже сильними доказами те, що вони можуть зіграти роль у істотному зниженні ризику смерті пацієнта із COVID-19, – акцентував Lori Daniels. – Ми сподіваємося, що результати цього дослідження будуть додатковим стимулом для пацієнтів і лікарів продовжувати лікування статинами».

Джерела: Common medication used to reduce cholesterol levels may reduce COVID-19 severity -- ScienceDaily