Головна Новини Інфекційні хвороби Ранні симптоми COVID-19 відрізняються в осіб різних вікових груп

2 серпня, 2021

Ранні симптоми COVID-19 відрізняються в осіб різних вікових груп

Ранні симптоми COVID-19 відрізняються в осіб різних вікових груп

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованого сьогодні у виданні The Lancet Digital Health, ранні симптоми інфекції COVID-19 відрізняються у різних вікових групах та між чоловіками і жінками. Ці відмінності найбільш помітні між молодшими віковими групами (від 16 до 59 років) у порівнянні зі старшими віковими групами (від 60 до 80 років і старше), а також серед чоловіків порівняно із жінками.  

Дослідники з Королівського коледжу Лондона проаналізували дані програми ZOE COVID Symptom Study у період із 20 квітня по 15 жовтня 2020 року. Користувачів спеціальних додатків запрошують пройти тестування, щойно вони повідомляють про будь-які нові симптоми COVID-19. Науковці змоделювали ранні ознаки зараження COVID-19 і успішно виявили 80 % випадків захворювання при використанні триденних симптомів, про які повідомлялося самостійно.

Дослідники порівняли здатність прогнозувати ранні ознаки зараження COVID-19 за допомогою нинішніх критеріїв діагностики Національної служби охорони здоров'я Великобританії та ієрархічної моделі Гауссівського процесу, типу машинного навчання.

Ця модель машинного навчання змогла включити деякі характеристики про пацієнта, як-от вік, стать і стан здоров'я, і показала, що ранні симптоми інфекції COVID-19 відрізняються серед різних груп.

Було розглянуто 18 симптомів, які мали різне значення для раннього виявлення у різних групах. Найбільш важливими симптомами для раннього виявлення COVID-19 у цілому були втрата нюху, біль у грудях, постійний кашель, біль у животі, пухирі на ногах, біль в очах та інтенсивний м’язовий біль. Однак втрата нюху позбулася значення у людей старше 60 років і не була актуальною для суб'єктів старше 80 років. Інші ранні симптоми, такі як діарея, були ключовими у старших вікових групах (60–79 і > 80). Лихоманка, хоча й поширений симптом захворювання, не була ранньою особливістю COVID-19  у будь-якій віковій групі.

Чоловіки частіше повідомляють про задишку, втому, озноб і тремор, тоді як жінки – про втрату нюху, біль у грудях і постійний кашель.

Хоча ці моделі були створені у додатку для дослідження симптомів COVID, моделі повторювалися в часі, припускаючи, що вони також будуть застосовуватися до учасників, які не є користувачами додатків. Хоча моделі використовувалися на першому штамі вірусу і альфа-штамах, ключові висновки свідчать про те, що симптоми, викликані вірусом штаму Delta, і наступні варіанти також будуть відрізнятися в різних групах населення.

Провідна авторка дослідження Claire Steves зазначила: «Важливо, щоб люди знали, що найперші симптоми мають широкий діапазон і можуть проявлятися по-різному для кожного члена сім’ї чи родини. Рекомендації з тестування, можливо, слід оновити, аби мати можливість виявляти хворих якомога раніше, особливо з огляду на нові штами SARS-CoV-2, які є більш контагіозними. Оновлення можуть включати використання широко доступних тестів для людей із будь-якими неспецифічними симптомами».

Доктор Liane dos Santos Canas розповів: «Сьогодні у Великобританії враховуються лише деякі симптоми, за яких рекомендують самоізоляцію та подальші обстеження. Використовуючи більшу кількість симптомів за допомогою штучного інтелекту, ми можемо краще виявити випадки COVID-19. Ми сподіваємось, що такий метод заохочуватиме більшу кількість людей пройти тестування якомога раніше, щоб мінімізувати ризик поширення захворювання».

Джерело: Early COVID-19 symptoms differ among age groups, research finds -- ScienceDaily