Головна Новини Інфекційні хвороби Крім Delta, дослідники вивчають нові штами коронавірусу

12 серпня, 2021

Крім Delta, дослідники вивчають нові штами коронавірусу

Крім Delta, дослідники вивчають нові штами коронавірусу

Поширення вірусу SARS-CoV-2 породило грецький алфавіт штамів – систему іменування, яка використовується Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) для відстеження нових мутацій вірусу, що викликає COVID-19. Деякі з них оснастили вірус кращими способами зараження людей або ухилення від захисту, який забезпечують вакцини.

Сьогодні вчені залишаються зосередженими на Delta – домінувальному штамі, який швидко поширюється по всьому світу, але відстежують й інші варіанти мутацій, аби передбачити, що може одного дня замінити Delta-штам. 

Delta

Варіант Delta, вперше виявлений в Індії, залишається найбільш тривожним. Цей штам вірусу вражає нещеплене населення у багатьох країнах і здатний заразити більшу частку вакцинованих людей, ніж його попередники.

ВООЗ класифікує Delta як варіант, що викликає занепокоєння, тобто такий, що є більш контагіозним, продемонстрував здатність викликати більш важкі захворювання або зменшувати користь від вакцин та лікування.

За словами вірусолога з Інституту імунології Ла Джолла в Сан-Дієго Shane Crotty, «супер-силою» штаму Delta є його контагіозність. Китайські дослідники виявили, що люди, інфіковані Delta, переносять на слизовій носа у 1260 разів більше вірусу, порівняно з оригінальним (первинним) варіантом коронавірусу.

І ще одна відмінність «на користь» Delta-штаму – первинний коронавірус персистував в організмі до семи днів перед появою симптомів. На противагу, Delta може викликати симптоми на два-три дні швидше, що дає імунній системі менше часу для реагування та захисту.

Схоже, що Delta також мутує, і з'являються повідомлення про варіант Delta Plus – штам, який ухиляється від імунного захисту.

Індія назвала Delta Plus одним із варіантів занепокоєння у червні, але ні Центри США з контролю та профілактики захворювань, ні ВООЗ цього ще не зробили. За даними Outbreak.info – відкритої бази даних COVID-19, Delta Plus був виявлений щонайменше у 32 країнах. Експерти кажуть, що поки не зрозуміло, чи цей штам є небезпечнішим за Delta.

LAMBDA

Варіант Lambda привернув увагу як потенційна нова загроза. Але цей штам коронавірусу, вперше виявлений у Перу в грудні, може відступати, розповіли кілька експертів з інфекційних хвороб для «Reuters».

ВООЗ класифікує Lambda-штам як варіант, що представляє інтерес. Lambda несе мутації, які, можливо, змінюють трансмісивність або викликають більш важке захворювання, але цей штам вірусу все ще розслідується. Лабораторні дослідження показують, що він має мутації, які є стійкими до вакциноіндукованих антитіл.

Водночас професор молекулярної медицини, директор Науково-дослідного інституту в Ла-Хойї (Каліфорнія), головний редактор «Medscape» Eric Topol повідомив, що відсоток нових випадків Lambda, зареєстрованих у GISAID – базі даних, що відстежує варіанти SARS-CoV-2, зменшується. А експерт з інфекційних хвороб Медичного центру Університету Вандербільта доктор William Schaffner заявив, що Lambda, здається, не викликає підвищеної передачі, і вакцини, схоже, добре протистоять цьому штаму. 

B.1.621

Варіант В.1.621, який вперше виник у Колумбії у січні, де спричинив значний спалах, ще не отримав грецької літери для назви.

Європейський центр із профілактики та контролю захворювань назвав його варіантом, що представляє інтерес, тоді як Public Health England описує B.1.621 як варіант, що досліджується. Цей штам несе в собі кілька ключових мутацій, як-от E484K, N501Y та D614G, які були пов'язані з підвищеною трансмісивністю та зниженням імунного захисту.

Що далі на шляху?

Головний медичний радник Білого дому доктор Anthony Fauci нещодавно попередив, що Сполучені Штати можуть опинитися в біді, якщо більше американців не будуть вакциновані, оскільки велика група нещеплених осіб дає вірусу більше можливостей для поширення та мутації у нові штами.

Прихильники широкого міжнародного розподілу вакцин кажуть, що те саме може статися, коли варіанти з’являються безконтрольно серед населення бідних країн, де дуже мало людей були щеплені.

«Незважаючи на це, ключовою проблемою є те, що нинішні вакцини блокують важкі захворювання, але не запобігають зараженню, – заявив дослідник вакцин із клініки Майо д-р Gregory Poland. – Це тому, що вірус все ще здатний до розмноження на слизовій носа навіть серед вакцинованих людей, які згодом можуть передати хворобу повітряно-краплинним шляхом». За його словами, для подолання SARS-CoV-2, ймовірно, знадобляться вакцини нового покоління, які також блокуватимуть передачу вірусу. До цього часу світ залишатиметься вразливим до поширення нових варіантів коронавірусу.

Джерело: Beyond Delta, Scientists Are Watching New Coronavirus Variants (medscape.com)