Головна Новини Інфекційні хвороби Грудне молоко матерів, які отримали вакцину від COVID-19, містить антитіла, які борються з хворобою

25 серпня, 2021

Грудне молоко матерів, які отримали вакцину від COVID-19, містить антитіла, які борються з хворобою

Грудне молоко матерів, які отримали вакцину від COVID-19, містить антитіла, які борються з хворобою

Згідно з новими результатами дослідження Університету Флориди (УФ), грудне молоко годуючих матерів, щеплених від COVID-19, містить значний запас антитіл, які можуть допомогти захистити немовлят від хвороби.

«Наші результати демонструють, що вакцинація призводить до значного збільшення антитіл проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19 у грудному молоці Це дозволяє зробити припущення, що вакциновані матері можуть передавати цей імунітет своїм дітям. Ми працюємо над підтвердженням цієї гіпотези у наших поточних дослідженнях», – повідомив доктор наук, старший співавтор дослідження та доцент кафедри мікробіології та клітинної науки UF / IFAS Joseph Larkin III.

«Коли малюки народжуються, їх імунна система недорозвинена, що ускладнює самостійну боротьбу з інфекціями. У той же час, вони надто моленькі, щоб адекватно реагувати на певні типи вакцин, – зазначив доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії медичного коледжу УФ, один із співавторів дослідження Josef Neu. – У цей вразливий період грудне молоко дозволяє годуючим матерям забезпечити немовлят «пасивним імунітетом».

«Подумайте про грудне молоко як про ресурс з усіма необхідними інструментами, які допомагають підготувати дитину до життя. Вакцинація додає до набору інструментів ще один пункт, який має потенціал добре запобігати COVID-19, – пояснив професор Neu. – Результати нашого дослідження переконують, що вакцини можуть допомогти захистити як маму, так і дитину, що є ще однією вагомою причиною вакцинації вагітних або годуючих жінок».

Дослідження проводилося у період з грудня 2020 року по березень 2021 року, коли вакцини Pfizer і Moderna вперше стали доступними для медичних працівників.

Для дослідження було відібрано 21 годуючу маму з числа медичних працівниць, які ніколи не стикалися з COVID-19. В рамках випробування тричі були здійснені забори грудного молока і крові матері: перед вакцинацією, після першої дози і після другої дози.

«Ми побачили стійку реакцію антитіл у крові та грудному молоці після другої дози – приблизно у сто разів вищу порівняно з рівнями до щеплення», – розповіла докторантка лабораторії J. Larkin III Lauren Stafford.

«Ці рівні також вищі, ніж ті, які спостерігаються після природного зараження вірусом, – акцентувала докторка медичних наук, резидентка кафедри педіатрії медичного коледжу УФ Vivian Valcarce. –Вакцинація матерів для захисту дітей не є чимось новим. Як правило, майбутні матері роблять щеплення, скажімо, від коклюшу та грипу, оскільки ці захворювання можуть бути серйозною загрозою для немовлят. Грудні діти також можуть заразитися COVID-19, тому планова вакцинація матерів від вірусу може стати звиклою практикою в майбутньому», – додала V. Valcarce.

Зараз дослідницька група продовжує досліджувати, як грудне молоко, що містить антитіла до COVID-19, отримане шляхом вакцинації, захищає немовлят, які його споживають і як довго ці антитіла зберігаються у грудному молоці.  

Професор Neu додав, що його лабораторія також зацікавлена у вивченні потенційного терапевтичного застосування грудного молока від вакцинованих матерів.

«Ми також раді спостерігати за численними дослідженнями, які одночасно проводяться у всьому світі та також вивчають антитіла проти SARS-CoV-2 у грудному молоці вакцинованих матерів, – акцентував  Josef Neu. – Адже це означає, що наше дослідження підтверджує зростаючу кількість доказів».

Джерело: Breast milk of mothers who received COVID-19 vaccine contains antibodies that fight illness -- ScienceDaily