Головна Новини Інфекційні хвороби Дослідники працюють над одним моноклональним антитілом для лікування багатьох штамів коронавірусу

26 серпня, 2021

Дослідники працюють над одним моноклональним антитілом для лікування багатьох штамів коронавірусу

Дослідники працюють над одним моноклональним антитілом для лікування багатьох штамів коронавірусу

(Reuters) Дві окремі дослідницькі групи повідомили про лабораторні тести моноклональних антитіл, які, здається, захищають від широкого спектра штамів вірусу COVID-19.

В одному з досліджень, опублікованому у виданні «The New England Journal of Medicine», виявлено «антитіла високого рівня з широким спектром дії» у зразках крові осіб, хто перенесли первинний спалах SARS у 2003 році та нещодавно були щеплені вакциною Pfizer/BioNTech проти SARS-CoV-2.

В експериментах in vitro деякі антитіла виявлені у осіб, які перенесли SARS, індуковані вакциною, могли нейтралізувати не лише всі наявні варіанти SARS-CoV-2, що сьогодні викликають занепокоєння, але і п’ять вірусів, які були ідентифіковані у кажанів та ящірок та мають потенціал викликати зараження людини.

У другому дослідженні, опублікованому в «Immunity», інша дослідницька група описує антитіла, які навіть у низьких дозах демонстрували високий захист проти широкого спектру штамів вірусу, що викликають COVID-19 у мишей.

«Антитіло приєднується до частини вірусу, що мало відрізняється у різних варіантах. Це означає, що виникнення резистентності у цьому місці є малоймовірним», — повідомили автори.

Результати цих досліджень можуть стати кроком на шляху до створення нових антитіл, які будуть ефективні проти кількох різних коронавірусів, кажуть в обидвох командах.

Джерело: Researchers Working Toward One Antibody for Many Coronavirus Variants (medscape.com)