Головна Новини Інфекційні хвороби Пацієнти, які раніше мали проблеми із психічним здоров'ям, сильніше постраждали під час пандемії

30 вересня, 2021

Пацієнти, які раніше мали проблеми із психічним здоров'ям, сильніше постраждали під час пандемії

Пацієнти, які раніше мали проблеми із психічним здоров'ям, сильніше постраждали під час пандемії

Згідно з результатами нового дослідження, що було проведено під керівництвом вчених Каліфорнійського університету (КУ), люди, у яких до пандемії був вищий рівень депресії або тривожності, сильніше постраждали від перебоїв із роботою та наданням послуг у сфері охорони здоров'я під час пандемії.

У випробуванні, опублікованому в журналі «British Journal of Psychiatry», вивчалися дані 59 482 осіб, які регулярно проходять обстеження, що включають, зокрема, анкетування у рамках 12 поточних досліджень в Англії. Було встановлено, що пацієнти, які до пандемії мали високий рівень тривоги та депресії, на 24 % частіше стикалися із затримкою медичних процедур, на 12 % частіше втрачали роботу і на 33 % частіше мали труднощі із отриманням рецептів або ліків протягом перших 8–10 місяців після початку пандемії, ніж люди із середнім рівнем тривоги та депресії.

Дослідження показало, що у людей із більш важкими симптомами депресії або тривоги ймовірність ускладнень із роботою, рівнем доходів і медичним обслуговуванням була набагато вищою.

Доктор Praveetha Patalay (КУ), старша авторка дослідження, зазначила: «Наші результати показують, що більш широкі медичні та економічні наслідки пандемії непропорційно більшою мірою відчули на собі люди із психічними розладами, що потенційно може призвести до погіршення довгострокових результатів, навіть після пандемії, для тих, хто вже має проблеми із психічним здоров'ям».

Співавтор дослідження доктор Michael Green (Університет Глазго) акцентував: «Під час пандемії багато людей втратили роботу або частину доходу і зіткнулися з перебоями у медичному обслуговуванні. Наше дослідження показує, що ці перебої особливо часто торкалися людей із попередніми психічними захворюваннями. Нам необхідно забезпечити умови, за яких доступ до медичного обслуговування та підтримка у зв'язку з економічними труднощами не буде ускладнена для цих вразливих людей».

У кожному з поздовжніх досліджень респонденти відповідали на запитання анкети, призначеної для оцінки психічного здоров'я, в середньому за три роки до пандемії. Пізніше вони повідомляли про погіршання, з якими зіткнулися у період із березня по грудень минулого року.

Дослідники порівняли випадки погіршення, з якими зіткнулися люди, чиї відповіді показали «середній» рівень тривоги та депресії, із випадками погіршень, що торкнулися людей із рівнем тривоги та депресії вище середнього, незалежно від того, чи був у них клінічний діагноз або вони зверталися по медичну допомогу з приводу психічного захворювання.

Дослідницька група вивчила порушення, викликані пандемією, у трьох галузях: охорона здоров'я (доступ до ліків, процедури або операції та прийоми у лікаря); економічна діяльність (зайнятість, дохід або робочий час) і особисте життя (зміна адреси або складу сім'ї). Вчені виявили, що люди з раніше перенесеними психічними захворюваннями частіше стикаються із труднощами в економічній діяльності та охороні здоров'я, але не мають більшу ймовірність ускладнень в особистому житті.

Джерело: People with prior mental health problems more severely affected during the pandemic