Головна Новини Інфекційні хвороби Стероїдні назальні спреї можуть полегшити важкий перебіг COVID-19

5 жовтня, 2021

Стероїдні назальні спреї можуть полегшити важкий перебіг COVID-19

Стероїдні назальні спреї можуть полегшити важкий перебіг COVID-19

Нещодавнє дослідження клініки Клівленда (США) показало, що у пацієнтів, які регулярно користуються стероїдними назальними спреями, на 20–25 % рідше розвиваються важкі ускладнення, пов’язані з COVID-19, у т. ч. ризик госпіталізації, надходження в реанімацію та смертність.

Автори дослідження, яке було опубліковане у виданні «The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice», спостерігали за 72 147 пацієнтами із підтвердженим COVID-19, віком від 18 років і старше, з 1 квітня 2020 р. по 31 березня 2021 р.

Пацієнти, які застосовували інтраназальні кортикостероїди до захворювання на COVID-19, мали на 22 % менше шансів бути госпіталізованими, на 23 % рідше потрапляли до відділення інтенсивної терапії та на 24 % рідше помирали від COVID-19 під час госпіталізації, порівняно з пацієнтами, які не застосовували інтраназальні кортикостероїди.

На сьогоднішній день точна роль інтраназальних кортикостероїдів у зменшенні тяжкості перебігу COVID-19 не встановлена. Однак, виходячи з результатів дослідження та того факту, що експресія АПФ2 (ангіотензинперетворювального ферменту 2) є найвищою у слизовій оболонці носа, можна припустити, що шляхом пригнічення вірусного навантаження та експресії рецепторів у носовій порожнині застосування інтраназальних кортикостероїдів може бути ефективним. Для підтвердження цих висновків потрібні подальші дослідження.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5810-cleveland-clinic-study-suggests-steroid-nasal-sprays-may-help-improve-outcomes-in-severe-covid-19-disease