Головна Новини Інфекційні хвороби Антитіла до вакцини Pfizer проти COVID-19 можуть зникнути через 7 місяців

6 жовтня, 2021

Антитіла до вакцини Pfizer проти COVID-19 можуть зникнути через 7 місяців

Антитіла до вакцини Pfizer проти COVID-19 можуть зникнути через 7 місяців

Розробка високоефективних мРНК-вакцин менш ніж за рік із моменту появи коронавірусу SARS-CoV-2 є окремою віхою у вакцинології. Однак повідомлення про зменшення ефективності вакцин у поєднанні з появою нових штамів коронавірусу, що є стійкими до нейтралізувальних антитіл, викликали побоювання із приводу потенційної відсутності стійкого імунітету після вакцинації.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим на сервері препринтів bioRxiv, рівень антитіл може знизитися через 7 місяців у людей, які отримали вакцину Pfizer-BioNTech.

Дослідники проаналізували зразки крові 46 здорових дорослих людей молодого або середнього віку після отримання двох доз, а потім через 6 місяців після отримання другої дози вакцини BNT162b2.

Отримані дані демонструють суттєве ослаблення відповіді антитіл і Т-клітинного імунітету до вірусу SARS-CoV-2 і його варіантів через 6 місяців після другої імунізації. Приблизно у половини дорослих нейтралізувальні антитіла не визначались через пів року після другої дози вакцини, особливо проти штамів Delta, Beta та Mu (B.1.621), отже, було зроблено припущення, що може знадобитися третя бустерна імунізація для зміцнення захисту.

«Наше дослідження показує, що вакцинація вакциною Pfizer-BioNTech індукує високі рівні нейтралізувальних антитіл проти вихідного штаму вакцини, але до 7 місяців ці рівні знижуються майже в 10 разів», – повідомили дослідники.

Джерела: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.09.30.462488v1

https://www.medscape.com/viewarticle/960214