Головна Новини Інфекційні хвороби мРНК вакцини проти COVID-19 мають високу ефективність для запобігання симптоматичної інфекції у медичних працівників

12 жовтня, 2021

мРНК вакцини проти COVID-19 мають високу ефективність для запобігання симптоматичної інфекції у медичних працівників

мРНК вакцини проти COVID-19 мають високу ефективність для запобігання симптоматичної інфекції у медичних працівників

Дослідження, опубліковане в Медичному журналі Нової Англії (США), показало, що медичний персонал, який отримав схему із двох доз вакцини Pfizer-BioNTech, мав на 89 % менший ризик розвитку симптоматичних захворювань, ніж ті, хто не були вакциновані. Для тих, хто отримав дводозну вакцину Moderna, ризик знизився на 96 %.

У дослідженні, яке пройшло в рамках проєкту «Запобігання нових інфекцій за допомогою тестування ефективності вакцин» (PREVENT), взяли участь близько 5000 медичних працівників із 33 академічних центрів США.

Дослідники також виявили, що мРНК-вакцини, ймовірно, працюють так само добре для людей старше 50-ти років, а також осіб, які належать до різних расових або етнічних груп, мають супутні захворювання та більше контактують із хворими на COVID-19.

Для людей, які страждають ожирінням або надлишковою вагою, дводозний режим знижував ризик захворювання на 91 %; серед тієї ж групи часткова вакцинація (однією дозою) знизила ризик на 76 % порівняно з невакцинованими.

Для осіб з артеріальною гіпертензією дводозний режим будь-якої мРНК-вакцини знижував ризик захворювання на 92 %, а часткова вакцинація – на 83 %.

У медичних працівників, які страждають на астму, схема із двома дозами будь-якої мРНК-вакцини сприяла зниженню ризику захворювання на 91 %, тоді як часткова – на 78 %.

Натомість для людей з ослабленим імунітетом ризик захворювання знижувався лише на 39 % незалежно від того, чи отримали вони одну дози вакцини, чи дві.

Через відносно коротку тривалість дослідження – з грудня 2020 р. по травень 2021 р. – у ньому не розглядається питання про те, як довго вакцини продовжують забезпечувати захист від COVID-19. Крім того, дані були зібрано до початку широкої циркуляції у США Delta-штаму, тому ефективність вакцин сьогодні може відрізнятися від їх ефективності проти попередніх варіантів.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5817-mrna-covid-vaccines-highly-effective-at-preventing-symptomatic-infection-in-health-workers