Головна Новини Інфекційні хвороби Тривале лікування наносріблом може збільшити ризик повторних інфекцій

18 жовтня, 2021

Тривале лікування наносріблом може збільшити ризик повторних інфекцій

Тривале лікування наносріблом може збільшити ризик повторних інфекцій

Популярний засіб від мікробних інфекцій може втратити свою ефективність при тривалому застосуванні.

Нове дослідження Сіднейського технологічного університету (Австралія) показало, що патогени, які утворюють біоплівки, можуть еволюціонувати, щоб вижити при обробці наносріблом. Це дослідження вперше продемонструвало, що наносрібло, на жаль, не є «срібною кулею».

Наносрібло – протимікробний препарат, який використовують у медичних пристроях, таких як внутрішні катетери, а також у перев’язувальних матеріалах для ран, зокрема опікових, для боротьби або запобігання інфекціям. Це також одні з найбільш комерціалізованих антимікробних наночастинок, що застосовують у споживчих товарах, починаючи від засобів особистої гігієни, таких як мило і зубна паста, до пральних машин і холодильників.

Дослідники вивчили явища адаптації до наносрібла у бактерії Pseudomonas aeruginosa у формі біоплівки та виявили новий механізм адаптації, не помічений у попередніх дослідженнях. Після тривалого лікування наносрібло винищило 99,99 % бактеріальної популяції, але 0,01 % клітин вдалося вижити. Саме ця дрібна фракція «персистерів» відновила нормальний ріст після припинення обробки наночастинками.

«Розуміння того, як патогени розвивають механізми адаптації до наночастинок, є ключовим у наших зусиллях із подолання цих явищ, у тому числі біоплівок як основної форми зростання патогенних бактерій. Це необхідно для захисту ефективності важливих альтернативних протимікробних препаратів, таких як наносрібло, в епоху підвищення стійкості до антибіотиків», – зазначила провідна авторка дослідження докторка Сінді Гунаван.

Результати дослідження також допоможуть розробити стратегії більш ефективного управління використанням наночастинок як протимікробних препаратів, зокрема тих, які пов’язані з довгостроковим впливом. Дослідники рекомендують спостерігати за пацієнтами не тільки під час, але й після тривалого використання наночастинок для захисту від рецидивуючих інфекцій.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211012112305.htm