Головна Новини Інфекційні хвороби Вакцини проти COVID-19: перехресний захисний імунітет проти інших коронавірусів існує

19 жовтня, 2021

Вакцини проти COVID-19: перехресний захисний імунітет проти інших коронавірусів існує

Вакцини проти COVID-19: перехресний захисний імунітет проти інших коронавірусів існує

Американські вчені з Північно-Західного університету вперше продемонстрували, що вакцини проти COVID-19, а також попередні коронавірусні інфекції можуть забезпечувати широкий імунний захист проти інших подібних коронавірусів.

Отримані дані можуть допомогти у створенні універсальних вакцин проти представників родини коронавірусів, які можуть виявитися корисними перед майбутніми епідеміями.

«До нашого дослідження не було зрозуміло, що якщо людина зазнає впливу одного коронавірусу, чи є можливим перехресний захист від інших представників цієї родини збудників? І ми показали, що це так», – зазначив провідний автор дослідження Пабло Пеналоза-Макмастер, доцент кафедри мікробіології та імунології Медичної школи ім. Файнберга Північно-Західного університету.

До трьох основних підродів родини коронавірусів, що викликають захворювання у людини, належать Sarbecovirus, який включає штам SARS-CoV-1, що спричинив спалах важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) у 2003 р., а також SARS-CoV-2, відповідальний за коронавірусну хворобу COVID-19; Embecovirus, що включає HCoV-OC43, який часто викликає застуду; а також Merbekovirus – вірус, що викликає близькосхідний респіраторний синдром (MERS), про який вперше було повідомлено у 2012 р.

Дослідження показало, що плазма людей, вакцинованих проти вірусу SARS-CoV-2, виробляла антитіла, які були перехресно реактивними (забезпечували захист) проти SARS-CoV-1 та HCoV-OC43.

Дослідження також показало, що миші, імунізовані вакциною проти SARS-CoV-1, яку було розроблено у 2004 р., виробляли імунні відповіді, що захищали їх від інтраназального впливу SARS-CoV-2. Нарешті, дослідження продемонструвало, що попередні коронавірусні інфекції можуть захистити від подальших заражень іншими представниками цієї великої родини.

Отже, чи є можливим створення універсальної вакцини проти коронавірусів? Автори дослідження заявили, що, з огляду на те, наскільки є різними підродини та роди коронавірусів, відповідь «швидше за все, ні». Але, на їх думку, цілком можливими є розробки вакцини для кожного з підродів (сарбековірусів, ембековірусів та мербековірусів).

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5824-one-coronavirus-vaccine-may-protect-against-other-coronaviruses