Головна Новини Інфекційні хвороби «Мозковий туман» може зберігатися через 8 місяців після гострого захворювання на COVID-19

26 жовтня, 2021

«Мозковий туман» може зберігатися через 8 місяців після гострого захворювання на COVID-19

«Мозковий туман» може зберігатися через 8 місяців після гострого захворювання на COVID-19

Високі показники когнітивної дисфункції або «мозкового туману» були виявлені в середньому через 7,6 місяців після лікування пацієнтів від COVID-19.

У дослідження було включено 740 осіб (середній вік 49 років), які не мали в анамнезі проблем із пам’яттю. Автори дослідження зі Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Сінай (Нью Йорк, США) відзначають, що, хоча загальновідомо, що літні пацієнти схильні до когнітивних порушень після серйозного захворювання, отримані результати мають значення і для молодих людей.

Дослідники проаналізували дані пацієнтів, яким був поставлений діагноз COVID-19, та які перебували під наглядом у реєстрі системи охорони здоров'я Медичного центру Маунт-Синай з квітня 2020 р. по травень 2021 р.

Найчастіше повідомлялося про недоліки швидкості обробки інформації (18 %, n = 133), виконавчих функцій (16 %, n = 118), швидкості фонем (15 %, n = 111), швидкості за категоріями (наприклад, оцінюється шляхом перерахування якомога більше тварин за хвилину; 20 %, n = 148), кодування пам’яті (24 %, n = 178) і виклику пам’яті (23%, n = 170).

У той же час, когнітивний дефіцит варіювався залежно від умов лікування. Госпіталізовані пацієнти з більшою ймовірністю мали порушення уваги, виконавчих функцій, швидкості мови за категоріями, кодування пам’яті та виклику пам’яті, ніж амбулаторна група. Пацієнти, які отримували лікування у відділенні невідкладної допомоги, з більшою ймовірністю мали порушення швидкості мови і кодування пам’яті, ніж ті, хто лікувався вдома.

Автори зробили поправку на расову та етнічну приналежність, статус куріння, індекс маси тіла, супутні захворювання та депресію.

 «Це вкрай руйнівно для молодих людей, особливо для тих, які мали хорошу форму до захворювання на COVID-19. У деяких осіб поліпшується стан одразу після одужання, проте «мозковий туман» або когнітивні порушення є одними із найбільш поширених симптомів (інші включають втому і занепокоєння). «Це мало відрізняється від інших вірусних захворювань, таких, наприклад, як синдром набутого імунодефіциту людини або хвороба Лайма», – зазначила Хелен Лаврецькі, професор кафедри психіатрії Каліфорнійського університету.

Вочевидь, велика кількість осіб, що були інфіковані COVID-19, та відповідно,  частота когнітивних ефектів після захворювання, можуть призвести до значних  втрат для системи охорони здоров’я та зниження продуктивності праці.

Деякі зі запропонованих механізмів когнітивних проблем, пов’язаних із COVID-19, збігаються із механізмами, які спостерігають при нейродегенеративних станах. Тому завданням дослідників є спостереження у довгостроковій перспективі, щоб зрозуміти, чи може перенесений COVID-19 у молодому віці підвищувати ризик когнітивних проблем у майбутньому.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961456?src