Головна Новини Інфекційні хвороби Антидепресант флувоксамін може сприяти зменшенню кількості госпіталізацій та смертності в амбулаторних пацієнтів із COVID-19

29 жовтня, 2021

Антидепресант флувоксамін може сприяти зменшенню кількості госпіталізацій та смертності в амбулаторних пацієнтів із COVID-19

Антидепресант флувоксамін може сприяти зменшенню кількості госпіталізацій та смертності в амбулаторних пацієнтів із COVID-19

Плацебо-контрольоване багатоцентрове дослідження TOGETHER продемонструвало, що в амбулаторних пацієнтів із COVID-19 та високим ризиком ускладнень на тлі застосування флувоксаміну спостерігається зниження частоти госпіталізацій та смертності.

Результати дослідження, яке проводилося міжнародною групою дослідників у Бразилії, Канаді та США, були опубліковані 27 жовтня в журналі «Lancet Global Health».

Флувоксамін, селективний інгібітор зворотного захоплення серотоніну, є антидепресантом, який зазвичай призначають при обсесивно-компульсивному розладі.

Для участі у випробуванні дослідницька група відібрала 9803 учасника, з яких 741 пацієнту було призначено флувоксамін, а 756 – плацебо. Середній вік учасників становив 50 років (від 18 до 102), 58 % становили жінки.

Кількість госпіталізацій у групі флувоксаміну скоротилася на 66 %, а смертність знизилася на 91 %.

Було зроблено висновок, що лікування флувоксаміном (100 мг двічі на день протягом 10 днів) серед амбулаторних пацієнтів із групи високого ризику з раннім діагнозом COVID-19 зменшило потребу в госпіталізації, що визначається як утримання в умовах відділень надання невідкладної допомоги COVID-19 або переведення до стаціонару третинного рівня.

На думку дослідників, окрім відомого ефекту щодо серотоніну, флувоксамін може діяти й іншими молекулярними шляхами, пригнічуючи вироблення запальних цитокінів. Вони припускають, що саме ці альтернативні механізми допомагають полегшити перебіг хвороби у пацієнтів із COVID-19.

Джерела: https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(21)00448-4/fulltext,

https://www.medscape.com/viewarticle/961799?src=