Головна Новини Інфекційні хвороби «Відбиток дихання»: американські вчені розробили новий спосіб швидкого тесту на COVID-19

3 листопада, 2021

«Відбиток дихання»: американські вчені розробили новий спосіб швидкого тесту на COVID-19

«Відбиток дихання»: американські вчені розробили новий спосіб швидкого тесту на COVID-19

У дослідженні щодо ефективності нового дихального тесту для діагностики COVID-19 у важкохворих пацієнтів було отримано багатообіцяючі результати, які опубліковано в журналі «PLOS ONE».

Як зазначив провідний автор дослідження, експерт із пульмонології та невідкладної допомоги Медичного центру Університету штату Огайо (США) Метью Екслайн, «відбиток дихання» визначив пацієнтів із пневмонією, спричиненою SARS-CoV-2, із точністю 88 % при поступленні до реанімації / відділення інтенсивної терапії. При цьому діагностика тривала лише 15 секунд.

Дослідження включало 46 пацієнтів із відділень реанімації, які перебували на штучній вентиляції легень. Із них 23 пацієнта хворіли на активний COVID-19, а у 23 осіб захворювання не було пов’язано із коронавірусною інфекцією (контрольна група). Швидкий тест, що працює за принципом алкотестера (тобто аналізує повітря, що видихається людиною), виявив високі концентрації оксиду азоту, який видихається, що є характерним для пацієнтів із пневмонією COVID-19.

Незважаючи на те, що рівень точності нового тесту є нижчим (88 %), ніж у «золотих стандартних» молекулярних тестів, затверджених Управлінням із контролю за продуктами і медикаментами США (FDA) (99 %), дихальний тест набагато швидший, дешевший та менш інвазивний.

Також сьогодні вчені різних країн працюють над власними версіями швидких дихальних тестів для виявлення COVID-19. Наприклад, Нідерланди запустили свою версію швидкого дихального тесту під назвою SpiroNose, який може вказати на можливе зараження вірусом SARS-CoV-2 протягом однієї хвилини. В одній із дитячих лікарень Філадельфії (США) визначили біомаркери, які є специфічними для COVID-19, у повітрі, що видихають діти, а дослідники з Університету Рутгерса в Ньюарку працюють над «алкотестером», який дозволить встановити діагноз COVID-19 за 10 хвилин.

Нарешті, у рамках двох стартапів у Сінгапурі було розроблено дихальні тести на COVID-19, які надають інформацію про інфікування вірусом SARS-CoV-2 менш ніж за 2 хвилини. Зазначені тести призначені для використання під час масових заходів та для контролю на кордоні.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962019?src=