Головна Новини Інфекційні хвороби Стартували перші випробування рослинних середників як засобу лікування COVID-19

10 листопада, 2021

Стартували перші випробування рослинних середників як засобу лікування COVID-19

Стартували перші випробування рослинних середників як засобу лікування COVID-19

Нині проводяться ранні випробування лікарських грибів та китайських трав для лікування пацієнтів із COVID-19 із легкими або помірними симптомами.

Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило випробування MACH-19 (акронім англ. Mushrooms and Chinese Herbs for COVID-19 – гриби та китайські трави при COVID-19).

Перші два рандомізованих подвійних сліпих плацебо-контрольованих дослідження фази 1 почалися у Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі та Каліфорнійському університеті у Сан-Дієго (США) для лікування амбулаторних пацієнтів із COVID-19, які мають легкі або помірні симптоми захворювання. Третє випробування вивчає використання лікарських грибів як ад’юванта до вакцин проти COVID-19. Дослідники також розпочали четверте випробування, в якому порівнюють ефективність грибів із плацебо як доповнення до бустерної дози вакцини проти COVID-19 у людей із супутніми захворюваннями.

Відповідно до звіту, наданого до FDA, видами грибів, що тестуються, є трутовик різнокольоровий (Trametes versicolor), званий у народі «хвіст індички», та агарікус, або модринова губка (Fomitopsis officinalis), доступний як безрецептурна добавка «Агарікон».

«Ці гриби є менш психоактивними, ніж чашка чаю», – зазначає головний дослідник випробувань MACH-19, доктор Гордон Сакс із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Він також додав, що процес надання дозволу з боку FDA був досить прискіпливим та суворим, зокрема, виникло питання щодо потенційних цитокінових штормів внаслідок застосування зазначених фітопрепаратів. Але, на думку дослідників, цитокіновий шторм не є загрозою для здорової імунної відповіді. «Названі рослинні середники мають імуномодулювальну дію, – зазначає Г. Сакс. – У деяких ситуаціях вони дуже специфічно підвищують імунітет, а в деяких, навпаки, можуть пригнічувати надмірну імунну відповідь. Однак попереднє дослідження не надало жодних доказів щодо розвитку можливого цитокінового шторму внаслідок застосування запропонованої терапії. У дозах, що використовуються, гриби добре впливають на імунну систему, але не здатні викликати гіпер- або стійке запалення».

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962529?src=