Головна Новини Інфекційні хвороби Низькомолекулярний гепарин позитивно впливає на виживання пацієнтів із COVID-19 та скорочує тривалість хвороби

15 листопада, 2021

Низькомолекулярний гепарин позитивно впливає на виживання пацієнтів із COVID-19 та скорочує тривалість хвороби

Низькомолекулярний гепарин позитивно впливає на виживання пацієнтів із COVID-19 та скорочує тривалість хвороби

Пацієнти з COVID-19 мають підвищений ризик тромбозів (зокрема, тромбози глибоких вен) та емболій, які спричиняють інсульти, інфаркти легень або міокарда, що, зі свого боку , підвищує ризик смерті. Дослідники Віденського медичного університету (Австрія) показали, що застосування представника групи антикоагулянтів не тільки сприятливо впливає на виживання пацієнтів із COVID-19, а й також позитивно відбивається на персистенції коронавірусу SARS-CoV-2 в організмі інфікованих. Результати дослідження було опубліковано в журналі «Cardiovascular Research».

COVID-19 викликає унікальні порушення зсідання крові. «Коагулопатія, що спостерігається у пацієнтів із коронавірусною хворобою, є новою і багато у чому відрізняється від раніше відомих проблем коагуляції, – каже Еліс Ассінджер, керівниця групи Інституту судинної біології та досліджень тромбозів Віденського медичного університету. – Коагулопатія, пов’язана з COVID-19, демонструє характеристики, які, хоча й частково, порівняні з іншими захворюваннями зсідання крові».

У багатоцентровому аналізі пацієнтів у Відні, Лінці та Інсбруку група вчених з’ясувала, що коагулопатія, пов’язана з COVID-19, зустрічається переважно у пацієнтів, які потребують інтенсивної терапії, або у пацієнтів, які вмирають внаслідок COVID-19. Хоча антикоагулянтні препарати покращують виживання пацієнтів із COVID-19, вони не впливають на імунологічні процеси, пов’язані зі зсіданням крові (імунотромбоз).

Аналіз показав, що період активної інфекції SARS-CoV-2 скорочується у пацієнтів, які отримували низькомолекулярний гепарин. У пацієнтів, які отримували низькомолекулярний гепарин, час інфікування в середньому був на чотири дні коротшим, ніж у пацієнтів, які його не застосовували. Експериментальні дані показують, що гепарин може пригнічувати здатність коронавірусу SARS-CoV-2 зв’язуватися із клітинами, тим самим запобігаючи їх інфікуванню.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211112122548.htm