Головна Новини Інфекційні хвороби Проривна інфекція COVID-19 підвищує ризик проблем зі здоров’ям та смерті

24 листопада, 2021

Проривна інфекція COVID-19 підвищує ризик проблем зі здоров’ям та смерті

Проривна інфекція COVID-19 підвищує ризик проблем зі здоров’ям та смерті

Як показує велике дослідження, що було проведено фахівцями з Медичної школи Університету Вашингтона та співробітниками лікарні для ветеранів у Сент-Луїсі (США), COVID-19 зазвичай перебігає менш важко у вакцинованих пацієнтів, але це не означає, що проривні інфекції будуть доброякісними.

Дослідники проаналізували дані, зібрані Управлінням у справах ветеранів США від 16 035 вакцинованих осіб, які вижили після проривної інфекції COVID-19, 48 536 невакцинованих осіб, які вижили після COVID-19, а також від 3,6 млн неінфікованих громадян.

Через шість місяців після інфікування вірусом SARS-CoV-2, після врахування факторів ризику, у людей із проривними інфекціями рівень смертності та довгострокових хронічних проблем зі здоров’ям був нижчим, ніж у пацієнтів із COVID-19, які не були вакциновані. Але порівняно із людьми, які ніколи не хворіли на коронавірусну хворобу, в осіб, які мали проривні інфекції, ризик смерті був на 53 % вищим, а ризик виникнення хоча б одного нового захворювання (особливо проблем із легенями) – на 59 % вищим.

Проведений аналіз гострої фази хвороби в умовах надання медичної допомоги показав, що у людей, які не були госпіталізовані протягом перших 30 днів після встановлення діагнозу «проривна інфекція COVID-19», спостерігалося невелике, але клінічно значуще підвищення ризику смерті та гострих ускладнень; ризики зростають у людей, госпіталізованих під час гострої фази захворювання.

Навіть коли проривні інфекції не вимагали госпіталізації, підвищений ризик смерті та довгострокові наслідки були «нетривіальними», – повідомила дослідницька група у статті, опублікованій на ресурсі «Research Square» перед експертною оцінкою.

«Загальний тягар смерті та хвороб після прориву COVID-19, ймовірно, буде значним», – підсумовують дослідники.

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/963396,

https://www.researchsquare.com/article/rs-1062160/v1