Головна Новини Інфекційні хвороби Проміжна заява ВООЗ щодо вакцинації дітей та підлітків від COVID-19

25 листопада, 2021

Проміжна заява ВООЗ щодо вакцинації дітей та підлітків від COVID-19

Проміжна заява ВООЗ щодо вакцинації дітей та підлітків від COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) за підтримки Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE) з імунізації та її Робочої групи з вакцин COVID-19, вивчаючи нові дані про необхідність і терміни вакцинації дітей та підлітків наявними сьогодні вакцинами проти COVID-19, які отримали лістинг для використання в екстрених випадках, зробила проміжну заяву.

ВООЗ зазначає, що при розробці політики і програм імунізації від COVID-19 країнам слід враховувати переваги імунізації дітей та підлітків для окремих осіб і населення у їхньому конкретному епідеміологічному та соціальному контексті. Оскільки діти та підлітки, як правило, мають легкий перебіг захворювання порівняно з дорослими, якщо вони не входять до групи з більш високим ризиком важкого COVID-19, їх вакцинація є менш терміновою порівняно з людьми похилого віку, пацієнтами із хронічними захворюваннями та медичними працівниками.

Переваги вакцинації дітей та підлітків виходять за рамки прямої користі для здоров’я. Вакцинація, яка зменшує передачу COVID-19 у цій віковій групі, може знизити передачу від дітей та підлітків людям похилого віку і сприяти зниженню розповсюдження захворювання у школах. Стратегії країн щодо боротьби з COVID-19 повинні сприяти участі дітей в освіті та інших аспектах суспільного життя і мінімізувати закриття шкіл навіть без вакцинації дітей та підлітків. ЮНІСЕФ та ВООЗ розробили керівництво про те, як мінімізувати передачу інфекції у школах та тримати заклади освіти відкритими, незалежно від вакцинації дітей шкільного віку.

Враховуючи поточну глобальну нерівність у доступі до вакцин, рішення про вакцинацію підлітків та дітей має враховувати розстановку пріоритетів для повного захисту підгруп високого ризику за допомогою серій первинної вакцинації, а також бустерних доз.

Таким чином, перш ніж розглядати впровадження серій первинної вакцинації серед підлітків та дітей, які належать до групи низького ризику тяжкого захворювання COVID-19, необхідно розглянути можливість досягнення високого охоплення первинними серіями та, за необхідності, бустерними дозами у підгрупах найвищого ризику.

При цьому надзвичайно важливо, щоб діти продовжували отримувати рекомендовані вакцини від інших інфекційних захворювань.

Джерело: https://www.who.int/news/item/24-11-2021-interim-statement-on-covid-19-vaccination-for-children-and-adolescents