Головна Новини Інфекційні хвороби Новий штам коронавірусу SARS-CоV-2 викликає занепокоєння ВООЗ: що відомо

29 листопада, 2021

Новий штам коронавірусу SARS-CоV-2 викликає занепокоєння ВООЗ: що відомо

Новий штам коронавірусу SARS-CоV-2 викликає занепокоєння ВООЗ: що відомо

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наприкінці минулого тижня класифікувала новий штам коронавірусу SARS-CоV-2: B.1.1.529, або Омікрон (Omicron), як такий, що викликає занепокоєння.

ВООЗ скликала незалежну групу експертів у п’ятницю, щоб оцінити новий штам на основі швидкого зростання кількості інфекцій COVID-19 у Південній Африці.

«Омікрон має деякі властивості, що викликають занепокоєння, зокрема, велику кількість мутацій, деякі з яких мають тривожні характеристики», – зазначила у відеозверненні технічна керівниця ВООЗ Марія Ван Керхове.

«Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом, кількість випадків якого збільшується майже у всіх провінціях Південної Африки», – йдеться у заяві ВООЗ.

У відповідь Білий дім оголосив про нові обмеження на поїздки для рейсів із Південної Африки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Малаві, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Іноземцям із цих країн буде заборонено в’їзд до США, починаючи з 29 листопада.

Призупинили або обмежили польоти до африканських країн Велика Британія, Австрія, Ізраїль, Бахрейн, Бельгія, Хорватія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Мальта, Нідерланди, Гонконг, Філіппіни та Сінгапур.

Міністр охорони здоров’я Південно-Африканської Республіки Джо Фахла заявив журналістам, що заборони на поїздки – «необґрунтовані».

ВООЗ застерегла країни від швидкого запровадження обмежень на поїздки, заявивши, що варто дотримуватись «наукового підходу, який ґрунтується на оцінках ризику».

На основі наявних на сьогодні доказів ВООЗ порадила країнам посилити зусилля із секвенування генома, щоб краще зрозуміти цей варіант, зокрема, подавати геномні послідовності до публічних баз даних, таких як GISAID. ВООЗ також попросила країни провести польові дослідження та лабораторні аналізи щодо тяжкості цього варіанту, особливостей імунної відповіді, ефективності епідемічних заходів тощо. На думку ВООЗ, знадобиться кілька тижнів, щоб зрозуміти вплив та ступінь контагіозності варіанту Омікрон.

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/963710, https://www.bbc.com/ukrainian/news-59442751