Головна Новини Інфекційні хвороби Противірусний препарат молнупіравір може виявитися менш ефективним, ніж очікувалося

1 грудня, 2021

Противірусний препарат молнупіравір може виявитися менш ефективним, ніж очікувалося

Противірусний препарат молнупіравір може виявитися менш ефективним, ніж очікувалося

Препарат молнупіравір від компанії Мерк (Merck) виявляється набагато менш ефективним проти COVID-19, ніж показали попередні результати.

Дані 775 пацієнтів, залучених до клінічного випробування, які були опубліковані у прес-релізі компанії в жовтні цього року, свідчать, що препарат знижує загрозу госпіталізації або смерті для пацієнтів із високим ризиком важкого захворювання приблизно на 50 %.

Згідно з аналізом фахівців Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), молнупіравір знизив ризик госпіталізації або смерті від COVID-19 приблизно на 30 % порівняно із плацебо, при цьому не було продемонстровано жодної користі для людей з антитілами проти вірусу SARS-CoV-2 від попередніх інфекцій.

Merck виробляє мільйони доз молнупіравіру, який є першим таблетованим противірусним препаратом для лікування COVID-19. На початку листопада його використання було схвалено регулятором Великобританії. Компанія заявила, що розраховує поширити препарат по всьому світу до кінця 2021 року.

Молнупіравір призначений для прийому у вигляді чотирьох таблеток кожні 12 годин протягом 5 днів. Він найбільш ефективний, якщо його приймати протягом перших кількох днів від появи нових симптомів. Проте нові результати не додають молнупіравіру додаткових очок, а радше навпаки.

Минулого місяця дві індійські фармацевтичні компанії зупинили пізні клінічні випробування генеричної версії молнупіравіру після того, як дослідження не виявило жодної користі для пацієнтів із помірною формою COVID-19. Випробування за участю пацієнтів із легкими симптомами все ще тривають.

Минулої суботи, 27 листопада, журнал «The New England Journal of Medicine» відклав попередньо заплановану публікацію результатів дослідження молнупіравіру, посилаючись на «нову інформацію».

Водночас 30 листопада члени консультативної групи FDA проголосували за те, щоб рекомендувати дозвіл на екстрене використання молнупіравіру для лікування COVID-19 (13 голосів – за і 10 – проти).

Джерела: https://www.medscape.com/viewarticle/963785, https://www.medscape.com/viewarticle/963871