Головна Новини Інфекційні хвороби Препарат антитіл проти COVID-19, імовірно, може впоратися із варіантом Омікрон

3 грудня, 2021

Препарат антитіл проти COVID-19, імовірно, може впоратися із варіантом Омікрон

Препарат антитіл проти COVID-19, імовірно, може впоратися із варіантом Омікрон

Ранні лабораторні дослідження демонструють, що лікування антитілами до COVID-19, розроблене компаніями GlaxoSmithKline та Vir Biotechnology, може бути ефективним проти варіанта Омікрон (Omicron).

Компанії заявили в четвер, 2 грудня, що перевірили препарат, який називається сотровімаб, проти окремих мутацій, виявлених у варіанті Омікрон. Попередні висновки ще не були перевірені експертами, і для підтвердження результатів препарат потрібно буде протестувати на здатність чинити супротив усім білкам вірусу.

Сотровімаб націлений на S-білок (спайк-білок), який зустрічається в інших коронавірусах, і, як вважають, менш імовірно мутує. Омікрон має щонайменше дві мутації, які збігаються із цільовим місцем дії препарату, але дослідники компаній не вважають, що мутації вплинуть на здатність лікувального засобу зв’язуватися із S-білком.

GlaxoSmithKline очікує отримати результати від тестування препарату проти повноцінного мутованого спайк-білка протягом наступних 2–3 тижнів.

Інші компанії також почали тестувати свої засоби лікування антитілами проти варіанта Омікрон. Компанія Regeneron Pharmaceuticals оголосила у вівторок, що її препарат може бути менш ефективним проти нового штаму коронавірусу SARS-CoV-2, але аналізи ще тривають.

Деякі вчені також стверджують, що препарат антитіл від Eli Lilly & Co може бути не надто ефективним проти штаму Омікрон. Але компанія все ще тестує свій препарат проти цього варіанта.

Інша експериментальна терапія антитілами, розроблена Adagio Therapeutics, здається, добре працює проти нового варіанта вірусу, але лікування перебуває на останній стадії клінічних випробувань і ще не схвалено.

Також певні надії покладають на противірусні засоби, що можуть бути менш вразливими до нових варіантів, оскільки вони націлені на іншу частину вірусу, зокрема, йдеться про ремдесивір для внутрішньовенного введення від Gilead та таблетовані препарати від компаній Merck і Pfizer.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964051?src