Головна Новини Інфекційні хвороби Битва штамів коронавірусу SARS-CoV-2: Омікрон може випередити Дельту

6 грудня, 2021

Битва штамів коронавірусу SARS-CoV-2: Омікрон може випередити Дельту

Битва штамів коронавірусу SARS-CoV-2: Омікрон може випередити Дельту

Генетичні зміни, виявлені в новому штамі коронавірусу SARS-CoV-2 Омікрон (Omicron), вказують на те, що він може легше передаватися від людини до людини, ніж варіант Дельта (Delta), згідно з останньою оцінкою загроз Агентства охорони здоров’я Сполученого Королівства, експерти якого зробили одну з найкращих і найшвидших характеристик варіантів коронавірусу в світі.

Ще один новий звіт, створений спеціалістами Мережі геномного нагляду в Південній Африці, збігається із цією оцінкою. Справді, Омікрон швидко випередив Дельту в Південній Африці. У жовтні 2021 р. 80 % усіх зразків коронавірусу, секвенованих у Південній Африці, були з лінії Дельта, а Омікрон навіть не був частиною суміші. А вже у листопаді 75 % секвенованих вірусів були представниками варіанта Омікрон.

У новому звіті вчені з Великої Британії пишуть, що мутації Омікрону, схоже, допомагають вірусу швидше реплікуватися в організмі і можуть допомогти йому міцніше зв’язатися з рецептором ангіотензинперетворювального ферменту 2 (AПФ2) на клітинах людини.

«Структурне моделювання свідчить про те, що наявні мутації можуть збільшити спорідненість до зв’язування AПФ2 людини набагато більшою мірою, ніж у будь-якого іншого штаму», – йдеться у доповіді.

Дослідження генетичного зв’язку штаму Омікрон з іншими штамами свідчать про те, що він нещодавно з’явився у людей.

Відповідно до результатів структурного моделювання, вірус має мутації, які змінюють форму всіх чотирьох ділянок, де закріплюються нейтралізуючі антитіла, що свідчить про те, що він може уникати природного імунітету та поствакцинального захисту, хоча для підтвердження необхідні додаткові лабораторні та епідеміологічні дослідження.

Моделювання також припускає, що моноклональні антитіла можуть не працювати так добре проти цього варіанта, але для ясності в цьому питанні також необхідні лабораторні тести.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964159?src=