Головна Новини Інфекційні хвороби Спеціальна жувальна гумка може допомогти у боротьбі з передачею COVID-19

8 грудня, 2021

Спеціальна жувальна гумка може допомогти у боротьбі з передачею COVID-19

Спеціальна жувальна гумка може допомогти у боротьбі з передачею COVID-19

Дослідники з Пенсільванського університету (США) розробили жувальну гумку, яка може «захопити» коронавірус SARS-CoV-2, зменшити вірусне навантаження у слині та, можливо, знизити ймовірність подальшої передачі.

Керівник дослідження, Генрі Даніелл зі Школи стоматологічної медицини Пенсільванського університету, називає гумку «простим способом» можливої боротьби з COVID-19.

«SARS-CoV-2 реплікується у слинних залозах, і ми знаємо, що коли інфікована людина чхає, кашляє або розмовляє, вірусні частинки можуть розповсюджуватися та інфікувати інших», – каже Даніелл.

На створення жувальної гумки дослідників надихнуло два проєкти. Перший був присвячений зниженню вірусного навантаження у пацієнтів із важкими інфекціями за допомогою ін’єкцій ангіотензинперетворювального ферменту 2 (АПФ2). Інший дослідницький проєкт був зосереджений на використанні жувальної гумки для боротьби із зубним нальотом.

Це спонукало дослідників створити жувальну гумку, компоненти якої блокуватимуть рецептор АПФ2 з метою перешкоджання зв’язуванню спайкового білка коронавірусу та, відповідно, зниження вірусного навантаження та унеможливлення подальшого розповсюдження інфекції. Кілька серій експериментів продемонстрували ефективність розробки: пережовування гумки та її контакт із яснами сприяли тому, що кількість вірусних компонентів впала до майже невизначуваного рівня.

Сьогодні команда дослідників працює над отриманням дозволу на проведення клінічних випробувань жувальної гумки у пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2.

«Ми вже використовуємо маски та інші фізичні бар’єри, щоб зменшити ймовірність передачі COVID-19. Цю гумку можна було б використовувати як додатковий інструмент у цій боротьбі», – сказав Даніелл.

Джерело: https://nbcmontana.com/news/nation-world/study-says-special-chewing-gum-may-help-fight-against-covid-transmission