Головна Новини Інфекційні хвороби Що лежить в основі тромбозу коронарних судин у пацієнтів із COVID-19?

9 грудня, 2021

Що лежить в основі тромбозу коронарних судин у пацієнтів із COVID-19?

Що лежить в основі тромбозу коронарних судин у пацієнтів із COVID-19?

Дослідники зі Школи медицини Єльського університету (США) вивчили зразки тканин серця пацієнтів, які померли на початку пандемії COVID-19.

Як і очікувалося, тромби було виявлено всередині коронарних судин, але були відсутні зміни в ендотеліальних клітинах, що вистилають серце, які зазвичай спостерігаються при тромбозах. Натомість дані вказують на те, що ймовірною причиною тромбозу є гіперкоагуляція крові, спричинена активованими нейтрофілами.

«Моя лабораторія має тривалу історію визначення змін ендотеліальних клітин, що викликають патології, включаючи тромбоз, і ми очікували на підтвердження поширеного припущення про те, що локальні зміни ендотеліальних клітин відповідальні за тромбоз коронарних судин у пацієнтів із COVID-19, – пояснив провідний дослідник, доктор медицини Джордан С. Побер. – Натомість ми виявили, що коронарні тромби містять нейтрофіли, які визначають зміни, що, як відомо, сприяють коагуляції, у т. ч. пов’язані із загибеллю клітин та запаленням».

Доктор Побер та його колеги досліджували тканину серця із семи аутопсій пацієнтів із COVID-19, проведених на ранній стадії пандемії, до того, як застосовувалася антикоагулянтна терапія, та порівняли ці зразки із тканинами аутопсії з 12 контрольних зразків із негативним COVID-19. Усі пацієнти групи COVID-19 мали важку пневмонію. У одного пацієнта відбулася раптова зупинка серця за межами лікарні, у двох пацієнтів розвинувся сепсис, а у одного пацієнта був рецидивуючий гострий лейкоз із тромбоцитопенією. Негативний контроль на COVID-19 включав шість пацієнтів із раніше наявними серцевими захворюваннями.

Тромбоз був найчастішою патологічною ознакою у групі COVID-19 зі значно підвищеною частотою мікротромбів та загальною кількістю макротромбів у порівнянні з COVID-19-негативним контролем. Незважаючи на поширені докази тромбозу, у групі COVID-19 не було виявлено жодних доказів смерті міоцитів або гострого запалення, зазвичай пов’язаного з інфарктом міокарда.

Судини серця були досліджені на наявність ознак пошкодження ендотеліальних клітин, які можуть сприяти тромбозу, але характерних змін ендотелію на ділянках тромбозу дослідникам виявити не вдалося. Натомість вони побачили, що коронарні тромби у чотирьох із шести пацієнтів із COVID-19 містили нейтрофіли.

Доктор Побер прокоментував: «Наші дані заперечують думку про те, що зміни у стінці судин серця є основною причиною тромбозу при COVID-19. Поточні методи лікування важкої форми COVID-19 включають антикоагулянти, але найкраща стратегія все ще не зрозуміла. У світлі отриманих даних зниження реакції нейтрофілів може бути важливою метою для терапевтичного втручання».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211207152557.htm