Головна Новини Інфекційні хвороби Нова настанова Служби громадської охорони здоров’я США із запобігання ВІЛ-інфекції: фокус на передконтактну профілактику

13 грудня, 2021

Нова настанова Служби громадської охорони здоров’я США із запобігання ВІЛ-інфекції: фокус на передконтактну профілактику

Нова настанова Служби громадської охорони здоров’я США із запобігання ВІЛ-інфекції: фокус на передконтактну профілактику

Нова рекомендація Служби охорони здоров’я США щодо запобігання інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) закликає лікарів розповідати пацієнтам про ліки для профілактики ВІЛ-інфекції.

Центри із контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендують усім клініцистам (гінекологам, терапевтам, сімейним лікарям тощо) хоча б один раз поговорити зі своїми пацієнтами (дорослими особами та сексуально активними підлітками) про передконтактну профілактику ВІЛ (ПрЕП), а також прописати профілактичні таблетки будь-кому, хто їх попросить.

Розширена рекомендація є частиною оновлених у 2021 році рекомендацій щодо призначення ПрЕП Служби охорони здоров’я США. Це третя ітерація відтоді, як Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) схвалило першу таблетку для профілактики ВІЛ у 2012 році, а також перша версія, що включає рекомендацію із призначення та моніторингу ін’єкційної форми ПрЕП, яку FDA може схвалити вже цього місяця.

Сьогодні існує два оригінальних таблетованих препарати для передконтактної профілактики ВІЛ: Трувада (Truvada) (емтрицитабін / тенофовір дізопроксил фумарат) та Дескові (Descovy) (емтрицитабін / тенофовір алафенамід) компанії Gilead Sciences. За даними досліджень, таблетки ефективні у запобіганні зараженню ВІЛ до 99 %. Новий ін’єкційний препарат Каботегравір (Сabotegravir) продемонстрував не меншу ефективність.

За даними CDC, у 2020 році лише 25 % із 1,2 мільйона американців, яким могла б допомогти передконтактна профілактика ВІЛ, приймали її.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/964382