Головна Новини Інфекційні хвороби Ефективність вакцини Pfizer та BioNTech проти варіанта Омікрон: оновлена інформація

13 грудня, 2021

Ефективність вакцини Pfizer та BioNTech проти варіанта Омікрон: оновлена інформація

Ефективність вакцини Pfizer та BioNTech проти варіанта Омікрон: оновлена інформація

Результати початкового лабораторного дослідження демонструють, що сироваткові антитіла, індуковані вакциною Pfizer-BioNTech проти COVID-19 (BNT162b2), нейтралізують штам коронавірусу SARS-CoV-2 Омікрон (Omicron) після трьох доз.

Сироватки людей, які отримали дві дози вакцини проти COVID-19, показали в середньому більш ніж 25-кратне зниження титрів нейтралізувальних антитіл проти штаму Омікрон порівняно із диким штамом. Це вказує на те, що двох доз вакцини BNT162b2 може бути недостатньо для захисту від зараження новим варіантом.

Більш надійний захист може бути досягнутий за допомогою третьої дози, оскільки дані додаткових досліджень компаній демонструють, що після введення бустера від Pfizer та BioNTech титри антитіл збільшуються у 25 разів.

За попередніми даними компаній, третя доза вакцини забезпечує аналогічний рівень нейтралізувальних антитіл до Омікрону, який спостерігається після двох доз проти дикого типу коронавірусу та інших варіантів, що з’явилися до Омікрону. Третя доза також суттєво збільшує рівні Т-клітин проти багатьох епітопів шипових білків, що, як вважають, корелює із захистом від тяжкого перебігу захворювання. У порівнянні з вірусом дикого типу, переважна більшість цих епітопів залишається незмінною у спайкового білка варіанта Омікрон.

«Хоча дві дози вакцини можуть, як і раніше, забезпечувати захист від важкого захворювання COVID-19, із цих попередніх даних зрозуміло, що захист покращується за допомогою третьої дози нашої вакцини, – зазначив головний виконавчий директор компанії Pfizer Альберт Бурла. – Забезпечення повної вакцинації якомога більшої кількості людей за допомогою перших двох серій доз та ревакцинації залишається найкращим способом запобігання поширенню COVID-19».

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/pfizer/5882-pfizer-and-biontech-provide-update-on-omicron-variant