Головна Новини Інфекційні хвороби Назальна вакцина може допомогти у боротьбі з новими штамами респіраторних вірусів

13 грудня, 2021

Назальна вакцина може допомогти у боротьбі з новими штамами респіраторних вірусів

Назальна вакцина може допомогти у боротьбі з новими штамами респіраторних вірусів

Поява нових штамів коронавірусу SARS-CoV-2, таких як Дельта та Омікрон, змусила вчених замислитися, чи ефективні наявні вакцини і бустери проти нових представників сімейства.

«Нову відповідь на вірус, що швидко мутує, може бути знайдено прямо біля дверей наших легень», – каже професорка імунології Акіко Івасакі з Єльського університету (США).

У новому дослідженні вона та її колеги виявили, що інтраназальна вакцинація забезпечує широкий захист від гетерологічних респіраторних вірусів у мишей, тоді як так звана системна імунізація, за якої використовуються ін’єкції для забезпечення захисту всього організму, не чинить такого ефекту.

Слизові оболонки містять власну систему імунного захисту, яка бореться із хвороботворними мікроорганізмами, що передаються повітрям або з їжею. При зараженні ці бар’єрні тканини продукують В-клітини, які, своєю чергою, секретують імуноглобулін А (IgA). На відміну від вакцин, які викликають загальносистемну імунну відповідь, антитіла IgA діють локально на слизових оболонках носа, шлунка та легень.

Хоча захисна роль IgA-продукувальних клітин у боротьбі з кишковими патогенами була добре відома, лабораторія Івасакі задалася питанням, чи може запуск відповіді IgA також викликати локальну імунну відповідь проти респіраторних вірусів.

Дослідники з Медичної школи Ікана та клініки Маунт-Сінай (Нью-Йорк, США) протестували вакцину на основі білка, призначену для швидкого запуску імунної відповіді імуноглобулінів А, вводячи її мишам за допомогою ін’єкцій, як це зазвичай робиться при системних імунізаціях, а також інтраназально. Потім вони піддали мишей впливу кількох варіантів вірусів грипу. Було виявлено, що миші, які отримали вакцину інтраназально, були набагато краще захищені, ніж тварини, яким вводили ін’єкції. При цьому саме назальні вакцини на відміну від ін’єкційних форм також індукували антитіла, які захищали тварин не тільки від штаму вірусу, проти якого вакцина була розроблена, а й від інших представників сімейства.

Команда Єльського університету зараз тестує назальну вакцину проти варіантів COVID-19 на тваринних моделях.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5886-nasal-vaccine-may-aid-fight-against-new-viral-variants