Головна Новини Інфекційні хвороби МОЗ України дозволило бустерну дозу вакцин проти COVID-19 особам із тяжкими супутніми захворюваннями

14 грудня, 2021

МОЗ України дозволило бустерну дозу вакцин проти COVID-19 особам із тяжкими супутніми захворюваннями

МОЗ України дозволило бустерну дозу вакцин проти COVID-19 особам із тяжкими супутніми захворюваннями

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ МОЗ № 2770 від 13 грудня 2021 року щодо введення додаткової дози вакцини від COVID-19 відповідно до рекомендації Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ) № 18-10/2021-1.

Відповідно до наказу отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися раніше, рекомендується людям із ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів, особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, та особам із низкою інших імунодефіцитних станів.

Введення додаткової дози можливе щонайменше через 28 днів після другої (першої дози для однодозної схеми первинної вакцинації) дози вакцини проти COVID-19. Оптимально ввести додаткову дозу в період до 3 місяців від отримання останньої дози в первинній вакцинації. Якщо можливо, додаткову дозу до первинної вакцинації слід відкласти до 2 тижнів після припинення прийому імуносупресивних препаратів.

«Ми рекомендуємо вводити додаткову дозу тим, хто має медичні показання для неї у зв’язку з важкими захворюваннями, адже їхня імунна система могла не сформувати належний захист. Після введення додаткової дози ці люди будуть більш захищені від коронавірусної хвороби», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози антиковідної вакцини можна знайти в рекомендаціях НТГЕІ. Зокрема, додаткова/ревакцинальна доза може бути застосована особам для виїзду в країни, де існує відповідна вимога щодо додаткової/ревакцинальної дози. Для осіб віком понад 60 років, які були щеплені двома дозами вакцини на вірусній платформі (наприклад, Короновак), рекомендовано введення додаткової (третьої) дози гомологічної вакцини як частини первинної серії. Застосування вакцини на інших платформах для додаткової дози також може розглядатися на основі міркувань доступності вакцини Короновак.

Для осіб, які віднесені до групи ризику за професійною ознакою (медичні працівники, працівники будинків інтернатного типу) отримання ревакцинальної дози рекомендовано щонайменше через 6 місяців після первинної вакцинації проти COVID-19.

При виборі вакцини для проведення ревакцинації проти COVID-19 слід надавати перевагу вакцині на платформі мРНК. У разі недоступності вакцини проти COVID-19 на платформі мРНК або наявності протипоказань до її застосування може бути використана вакцина на гетерологічній платформі (векторна або інактивована вірусна).

Зазначається, що питання щодо використання ревакцинальної (бустерної) дози потребує додаткового вивчення. Ці рекомендації пропонується використовувати як тимчасові та такі, що можуть бути змінені у разі надходження оновлених даних.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/dodatkova-doza-%e2%80%93-ce-peredusim-zahist-dlja-osib-iz-tjazhkimi-suputnimi-zahvorjuvannjami-%e2%80%93-viktor-ljashko