Головна Новини Інфекційні хвороби Носіння масок та зниження смертності від COVID-19: зв’язок встановлено

17 грудня, 2021

Носіння масок та зниження смертності від COVID-19: зв’язок встановлено

Носіння масок та зниження смертності від COVID-19: зв’язок встановлено

Дослідження впливу національних законів про маски для обличчя на смертність від COVID-19 у 44 країнах із загальною чисельністю населення майже 1 млрд людей показало, що із плином часу зростання смертей, пов’язаних із COVID-19, відбувалось значно повільніше у країнах, що ввели закони про обов’язкове носіння масок, порівняно із країнами, які цього не зробили.

Дослідження, опубліковане в «American Journal of Preventive Medicine», демонструє, що маски забезпечують додатковий шар захисту, який може запобігти смертям від COVID-19.

До дослідження було включено 27 країн із політикою щодо необхідності носіння масок для обличчя та 17 країн без політики щодо масок для обличчя. Дослідники розглядали випадки смерті від COVID-19 у період із 15 лютого 2020 р., дати першої підтвердженої смерті у цільових країнах, до 31 травня 2020 р., коли багато країн почали знімати обмеження на зібрання та пересування. Було досліджено десять відповідних демографічних, соціальних, клінічних та залежних від часу факторів.

Загалом, 44 країни повідомили про 2 167 664 підтверджених смертей від коронавірусної хвороби, серед яких 1 253 757 відбулися у країнах, де носіння захисних масок не вимагалось, та 913 907 – у країнах, де носіння масок було закріплено на законодавчому рівні. Середня смертність від COVID-19 на 1 млн населення становила 48,40 у країнах із державною політикою щодо масок для обличчя та 288,54 – у країнах без політики щодо масок. Країни з використанням масок для обличчя мали значно нижчий середньодобовий приріст смертей порівняно із країнами без обов’язкового носіння масок для обличчя.

Дивно, але країни, де маски не застосовували, на початку демонстрували низьку щоденну смертність від COVID-19. Проте рівень смертності у цих країнах прискорився настільки швидко, що вони не тільки наздогнали його у країнах із законодавством про маски, але й значно перевищили їх із часом.

«Хоча кілька досліджень до цього розглядали вплив масок на випадки COVID-19, вкрай невелика кількість була зосереджена на питанні, чи може носіння масок зменшити смертність від COVID-19, при цьому жодне дослідження не розглядало дані у кількох країнах», – сказав провідний дослідник Сахар Моталлебі, доктор медицини кафедри соціальної медицини та глобального здоров’я Лундського університету (Швеція). Він зазначив, що велика вибірка культурно різноманітних країн у цьому ретроспективному дослідженні охоплює значну кількість населення, що дає більше доказів того, що маски можуть рятувати життя під час пандемії COVID-19.

«Вакцини можуть знизити смертність, але не обов’язково захворюваність, тоді як маски для обличчя продовжують захищати від першого і другого. Отже, нам не потрібно вибирати між цими двома хорошими стратегіями (вакцинацією та масками), коли ми можемо та повинні використовувати їх паралельно», – підсумував доктор Моталлебі.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5890-new-study-associates-mask-laws-to-reduction-of-covid-19-deaths