Головна Новини Інфекційні хвороби Захист вакцини від COVID-19 зменшується через три місяці

23 грудня, 2021

Захист вакцини від COVID-19 зменшується через три місяці

Захист вакцини від COVID-19 зменшується через три місяці

Захист, який забезпечує вакцина проти COVID-19 Оксфорд-Астра Зенека (Oxford-Astra Zeneca), знижується через три місяці після отримання двох доз.

Саме тому, вважають експерти, необхідні додаткові програми захисту (бустерні дози) для осіб, вакцинованих Oxford-Astra Zeneca.

Дослідники з Шотландії та Бразилії проаналізували дані 2-х млн людей у Шотландії та 42-х млн людей у Бразилії, які були вакциновані вакциною Oxford-Astra Zeneca.

Вчені змогли порівняти дані між Шотландією та Бразилією, оскільки в країнах був подібний інтервал між отриманням двох доз вакцини (12 тижнів) і початковий пріоритет щодо першочергової вакцинації людей із найвищим ризиком важких захворювань та медичних працівників.

Домінуючий штам був різним у кожній країні протягом періоду дослідження – варіант Дельта в Шотландії та Гамма у Бразилії.

У Шотландії через майже п’ять місяців після вакцинації другою дозою ймовірність потрапити в лікарню або померти від COVID-19 збільшилася приблизно в п’ять разів, порівняно з двома тижнями після отримання другої дози.

Зниження ефективності вперше починає проявлятися приблизно через три місяці, коли ризик госпіталізації та смерті є вдвічі вищим, ніж через два тижні після отримання другої дози. Ризик збільшується втричі за чотири місяці після другої дози вакцини.

Подібна ситуація спостерігалася і в Бразилії.

Дослідження є частиною проєкту EAVE II, який використовує анонімні дані пацієнтів для відстеження перебігу пандемії та впровадження вакцини в режимі реального часу.

На думку вчених, їх робота підкреслює важливість отримання бустерних доз вакцин проти COVID-19.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5894-covid-19-vaccine-protection-wanes-after-three-months-study-suggests