Головна Новини Інфекційні хвороби Отримано нові дані щодо ухилення варіанта Омікрон від імунної системи

28 грудня, 2021

Отримано нові дані щодо ухилення варіанта Омікрон від імунної системи

Отримано нові дані щодо ухилення варіанта Омікрон від імунної системи

Нове дослідження, проведене вченими з Колумбії та Гонконгу, результати якого опубліковані у журналі «Nature», додає більше доказів того, що варіант Омікрон коронавірусу SARS-CoV-2 може уникнути імунного захисту, який надають вакцини та перенесена хвороба COVID-19.

Вражаючою особливістю варіанта Омікрон є тривожна кількість змін у білку вірусу, які можуть становити загрозу ефективності сучасних вакцин і терапевтичних антитіл.

Нове дослідження перевірило здатність антитіл, що утворюються в результаті вакцинації, нейтралізувати Омікрон у лабораторних експериментах.

Антитіла від людей, подвійно вакцинованих будь-якою з чотирьох найбільш широко використовуваних вакцин (Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson), були значно менш ефективними для нейтралізації Омікрону порівняно із початковим варіантом коронавірусу. Антитіла від раніше інфікованих осіб виявили ще меншу спроможність нейтралізувати Омікрон.

Своєю чергою, на думку вчених, особи, які отримали додаткову (бустерну) дозу будь-якої із мРНК-вакцин, ймовірно, будуть краще захищені, хоча навіть їхні антитіла виявляли знижену нейтралізувальну активність проти Омікрону.

Таким чином, отримані результати свідчать про те, що раніше інфіковані та повністю вакциновані особи піддаються ризику зараження варіантом Омікрон. Навіть третя (бустерна) доза вакцини не може належним чином захистити від нового варіанта коронавірусу, але її бажано отримати задля набуття певного імунітету.

Результати кореспондують із іншими дослідженнями, а також ранніми епідеміологічними даними з Південної Африки та Великобританії, які демонструють, що ефективність двох доз вакцини від симптоматичного захворювання COVID-19 значно знижена проти варіанта Омікрон.

Автори відзначають, що серед усіх варіантів коронавірусу саме Омікрон є найбільшим «втікачем» від нейтралізації, та припускають, що вченим потрібно буде розробити вакцини та методи лікування, які зможуть краще передбачити, як розвивається вірус.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5897-new-study-adds-more-evidence-for-omicron-immune-evasion