Головна Новини Інфекційні хвороби Коронавірус може поширюватися в серце та мозок вже через кілька днів після зараження

30 грудня, 2021

Коронавірус може поширюватися в серце та мозок вже через кілька днів після зараження

Коронавірус може поширюватися в серце та мозок вже через кілька днів після зараження

Згідно з новим дослідженням Національного інституту охорони здоров’я (США), коронавірус SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19, може поширюватися у серце та мозок протягом кількох днів після зараження та виживати в органах протягом багатьох місяців.

Вірус може поширюватися майже на кожну систему органів в організмі, що зумовлює постійні симптоми, які спостерігаються у пацієнтів із «довгим», або «тривалим», ковідом (long-COVID). Дослідження, що вважається одним із найбільш повних оглядів того, як вірус реплікується в клітинах людини і зберігається в організмі, розглядається для публікації у журналі «Nature».

За словами вчених, вони вже тривалий час переймаються питанням, чому long-COVID впливає на різні системи органів. Натомість ця стаття проливає світло і може допомогти пояснити, чому тривалий ковід може виникати навіть у людей, які мали легке або безсимптомне гостре захворювання.

Дослідники відібрали та проаналізували тканини при розтині 44 пацієнтів, які померли після зараження коронавірусом протягом першого року пандемії. Вони використовували різні способи збереження тканини, щоб визначити рівень вірусу. Також їм вдалося виростити вірус, зібраний із кількох тканин, включаючи серце, легені, тонкий кишечник і наднирники.

Вчені виявили стійкі частинки вірусу в багатьох частинах тіла, включаючи серце та мозок, протягом 230 днів після появи симптомів. На їх думку, це може свідчити про зараження дефектними вірусними частинками, що також спостерігається при стійких інфекціях серед хворих на кір. «Наші результати демонструють, що хоча найбільший тягар SARS-CoV-2 припадає на дихальні шляхи та легені, вірус може поширюватися від початку інфікування та вражати клітини по всьому тілу, в тому числі по всьому мозку», – пишуть автори дослідження.

При цьому невідомо, який тягар хронічних захворювань очікуватиме на перехворілих на COVID-19 протягом наступних років, наприклад, чи будуть лікарі спостерігати серцеву недостатність у молодому віці у тих, хто вижив, або деменцію на ранніх стадіях. Водночас питання, які поки що залишаються без відповіді, вимагають вжиття запобіжних заходів щодо стримування поширення вірусу.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/965688