Головна Новини Інфекційні хвороби COVID-19 може викликати утворення самоатакувальних антитіл

5 січня, 2022

COVID-19 може викликати утворення самоатакувальних антитіл

COVID-19 може викликати утворення самоатакувальних антитіл

За даними дослідників Медичного центру Седарс-Сінай, що у Лос-Анджелесі (США), зараження коронавірусом SARS-CoV-2 може викликати імунну відповідь протягом тривалого часу після початкової інфекції та одужання – навіть у людей, які мали слабкі симптоми (або вони взагалі були відсутні). Висновки опубліковані у «Journal of Translational Medicine».

Дослідники виявили, що люди, які раніше інфікувалися SARS-CoV-2, мають широкий спектр автоантитіл (антитіл, які з часом можуть атакувати власні органи і тканини) до шести місяців після повного одужання. Вчені знали, що важкі випадки COVID-19 можуть напружувати імунну систему настільки, що виробляються автоантитіла, але це дослідження є першим, де повідомляється не тільки про наявність підвищених рівнів автоантитіл після легкої або безсимптомної інфекції, але й про їхню персистенцію протягом тривалого часу.

«Ці висновки допомагають пояснити, що робить COVID-19 особливо унікальною хворобою. Такі закономірності імунної дисрегуляції можуть лежати в основі різних типів стійких симптомів, що ми бачимо у людей, в яких розвивається стан, відомий зараз як тривалий COVID-19», – пояснила Юстіна Ферт-Бобер, наукова співробітниця відділу кардіології Інституту серця Смідта (який входить до складу Медичного центру Седарс-Сінай) та одна із головних авторів дослідження.

Для проведення досліду вчені відібрали 177 осіб із підтвердженими доказами попередньої інфекції SARS-CoV-2. Вони порівняли зразки крові цих осіб зі зразками, взятими у здорових людей до пандемії. Усі учасники дослідження із підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2 мали підвищений рівень автоантитіл. Деякі автоантитіла також були виявлені в осіб із захворюваннями, при яких імунна система атакує власні здорові клітини, наприклад, системний червоний вовчак та ревматоїдний артрит. До того ж, деякі автоантитіла були пов’язані з автоімунними захворюваннями, які зазвичай вражають жінок частіше, ніж чоловіків. Однак у цьому дослідженні чоловіки мали більшу кількість підвищених автоантитіл, ніж жінки.

«З одного боку, цей висновок є парадоксальним, враховуючи те, що автоімунні захворювання зазвичай частіше зустрічаються у жінок. З іншого боку, це також є певною мірою очікуваним, оскільки чоловіки більш вразливі до найважчих форм COVID-19», – зазначила Ю. Ферт-Бобер.

Дослідницька група зацікавлена в розширенні дослідження, щоб знайти типи автоантитіл, які можуть бути присутніми та зберігатися у людей із тривалими симптомами COVID-19. Оскільки цей експеримент проводився за участю людей, інфікованих до появи вакцин, дослідники також перевірять, чи автоантитіла генеруються подібним чином у людей із проривними інфекціями.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5903-covid-19-can-trigger-self-attacking-antibodies