Головна Новини Інфекційні хвороби COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету у молодих людей

11 січня, 2022

COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету у молодих людей

COVID-19 пов’язаний із підвищеним ризиком цукрового діабету у молодих людей

Інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 пов’язане з підвищеним ризиком цукрового діабету серед молоді, тоді як інші гострі респіраторні інфекції – ні, свідчать нові дані Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC).

У середині 2020 року з’явилися дані, які свідчать про те, що COVID-19 може спровокувати розвиток діабету 1 або 2 типу у здорових людей. Згодом був створений новий глобальний реєстр для збору даних про пацієнтів із цукровим діабетом, пов’язаним із COVID-19, який називається реєстром CoviDiab.

Фахівці групи екстреного реагування на COVID-19 та відділу діабету CDC використали інформацію із двох великих баз даних.

У першій базі даних (IQVIA) 80 893 особи віком до 18 років із діагнозом COVID-19 у період із березня 2020 року до лютого 2021 року порівнювалися з людьми відповідного віку та статі, які не хворіли на COVID-19, а також із пацієнтами, які мали гостре респіраторне захворювання та без такого у допандемічний період (із березня 2017 року до лютого 2018 року).

У другій базі даних (HealthVerity) 439 439 молодих людей із діагнозом COVID-19 порівнювалися з молодими людьми відповідного віку та статі без COVID-19 із березня 2020 року до червня 2021 року (групи порівняння перед пандемією не було).

Нові діагнози цукрового діабету у пацієнтів із COVID-19 були частішими на 166 % і 31 % у базах даних IQVIA та HealthVerity відповідно.

Фахівці CDC із групи екстреного реагування на COVID-19 та відділу діабету пропонують кілька потенційних пояснень зв’язку між COVID-19 і діабетом, включаючи пряму атаку на бета-клітини підшлункової залози, що експресують рецептори ангіотензинперетворювального ферменту 2, або через стресову гіперглікемію, що виникає в результаті цитокінового шторму і змін у метаболізмі глюкози. Іншою можливістю є розвиток цукрового діабету від предіабету, який зустрічається у 1-го з 5-ти підлітків у США.

На думку вчених, лікування стероїдами під час госпіталізації могло призвести до транзиторної гіперглікемії, але лише від 1,5 % до 2,2 % кодів діабету були для такого, викликаного лікарськими засобами або хімічними речовинами. Крім того, збільшення ваги, пов’язане з пандемією, також могло сприяти підвищенню ризику як важкого перебігу COVID-19, так і розвитку діабету 2 типу.

Експерти CDC наголошують, що клініцисти повинні контролювати людей молодше 18 років протягом кількох місяців після зараження SARS-CoV-2 на предмет появи нового діабету.

Також фахівці зазначають, що хоча це дослідження може надати інформацію про ризик розвитку діабету після зараження SARS-CoV-2, необхідні додаткові дані, щоб зрозуміти основні патогенетичні механізми, а також з’ясувати, чи є діабет, пов’язаний із COVID-19, транзиторним або хронічним станом.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966291