Головна Новини Інфекційні хвороби ВООЗ рекомендує скасувати або послабити карантинні обмеження для мандрівників

21 січня, 2022

ВООЗ рекомендує скасувати або послабити карантинні обмеження для мандрівників

ВООЗ рекомендує скасувати або послабити карантинні обмеження для мандрівників

Під час десятого засідання Комітету з надзвичайних ситуацій, скликаного Генеральним директором ВООЗ Тедросом Аданом Гебреєсусом відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил щодо пандемії коронавірусної хвороби COVID-19, секретаріатом було представлено поточний стан пандемії COVID-19 та бачення того, як оптимізувати відповідь на неї у 2022 році. Презентація була присвячена глобальному епідеміологічному контексту, включаючи огляд варіанта Омікрон; фактори, які продовжують стимулювати передачу вірусу; потенційні майбутні сценарії; проблеми, пов’язані із триваючою еволюцією SARS-CoV-2 в організмі людини та тварин; стан вакцин проти COVID-19 та цілі вакцинації на 2022 рік; оновлену інформацію про міжнародний трафік.

Зокрема, було рекомендовано скасувати або послабити міжнародні заборони на рух, оскільки вони не приносять користі, а лише сприяють економічному та соціальному стресу, який відчувають держави-учасниці.

ВООЗ зазначає, що обмеження на поїздки, введені після виявлення та повідомлення про варіант коронавірусу Омікрон, продемонструвало неефективність таких заходів щодо міжнародного поширення зазначеного варіанта. Заходи щодо подорожей (наприклад, носіння масок, тестування, ізоляція/карантин, вакцинація) повинні ґрунтуватися на оцінці ризику та не чинити фінансового тягаря на міжнародних мандрівників.

Також запропоновано визнавати всі вакцини, які отримали схвалення ВООЗ для застосування у надзвичайних ситуаціях, а також всі гетерологічні комбінації вакцин відповідно до рекомендацій Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ (SAGE), у тому числі у контексті міжнародних подорожей.

 

Джерело: https://www.who.int/news/item/19-01-2022-statement-on-the-tenth-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic