Головна Новини Інфекційні хвороби Нові штами коронавірусу та ослаблення імунітету значно знижують ефективність вакцини проти COVID-19

31 січня, 2022

Нові штами коронавірусу та ослаблення імунітету значно знижують ефективність вакцини проти COVID-19

Нові штами коронавірусу та ослаблення імунітету значно знижують ефективність вакцини проти COVID-19

Нове дослідження вчених Єльської школи громадського здоров’я (США) демонструє, що вакцина Pfizer-BioNTech була більш ніж на 91 % ефективною у зменшенні передачі коронавірусу в ізраїльських домогосподарствах до появи дельта-штаму. Однак спільна дія нового варіанта та ослаблення вакциніндукованого імунітету з часом значно знизили ефективність вакцини проти передачі інфекції.

Висновки ґрунтуються на аналізі медичної інформації від 2,5 млн людей – приблизно чверті населення Ізраїлю, що міститься у централізованій базі даних, яку веде державна некомерційна організація Maccabi Health Services, яка надає медичну допомогу в Ізраїлі.

До появи дельта-штаму в Ізраїлі вакцинація знизила ризик інфікування на 89 % та ризик того, що люди із проривними інфекціями передаватимуть вірус іншим членам сім’ї – на 23 %. Вчені виявили, що після появи дельта-варіанта вакцинація більше не знижувала інфекційність проривних випадків і забезпечувала трохи менший захист від інфекції. Люди, які отримали другу дозу вакцини понад 3 місяці тому, мали лише на 40 % менше шансів бути інфікованими порівняно із нещепленою людиною. Результати повторюють інші дослідження, проведені в різних частинах світу.

«Наш аналіз показує, що хоча вакцини забезпечують хороший захист від коронавірусної інфекції, цей захист із часом слабшає, – сказала Вірджинія Пітцер, доцентка Єльської школи громадського здоров’я і старша авторка дослідження. – Більше того, вакциновані люди, які заразилися дельта-варіантом, були настільки ж заразними, як і невакциновані особи. Це підкреслює необхідність бустерних доз та ізоляції інфікованих людей, незалежно від того, вакциновані вони чи ні».

 

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5928-delta-variant-waning-immunity-reduced-pfizer-vaccine-s-effectiveness-against-household-transmission