Головна Новини Інфекційні хвороби Субваріант Омікрону ще більш контагіозний, але не впливає на ефективність вакцин

2 лютого, 2022

Субваріант Омікрону ще більш контагіозний, але не впливає на ефективність вакцин

Субваріант Омікрону ще більш контагіозний, але не впливає на ефективність вакцин

Субваріант Омікрону, відомий як BA.2, поширюється приблизно у 1,5 рази швидше, ніж вихідний штам Омікрон, відомий як BA.1.

Інститут сироватки у Данії, який відстежує інфекційні захворювання в країні, заявив, що BA.2 є більш заразним, але, схоже, він не збільшує кількість госпіталізацій та не зменшує ефективність вакцини. BA.2 обігнав BA.1 як основний штам у Данії протягом кількох тижнів. Субваріант має п’ять унікальних мутацій на ключовій частині S-білка, який коронавірус використовує для вторгнення у клітини людини, що зазвичай зумовлює більшу швидкість поширення.

Субваріант Омікрону був виявлений щонайменше у 29 штатах США та 56 країнах (загальна кількість випадків наближається до 25 000). Зокрема, про найбільшу кількість випадків повідомила Данія, за нею йдуть Сполучене Королівство та Індія. І Данія, й Індія повідомили, що зараз на BA.2 припадає приблизно половина нових випадків COVID-19 у цих країнах.

В Агентстві охорони здоров’я Великої Британії заявили, що BA.2 має «значну» перевагу в зростанні над оригінальним штамом Омікрон. Субваріант швидше поширився у всіх регіонах Англії, де було достатньо випадків для проведення аналізу, йдеться у звіті агентства. Попередня оцінка показала, що BA.2, схоже, не впливає на ефективність вакцини порівняно з оригінальним штамом Омікрон, повідомляє агентство. Бустерна доза була на 70 % ефективнішою для запобігання симптоматичних захворювань для BA.2, порівняно із 63 % для вихідного штаму BA.1.

Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) також заявили, що, хоча субваріант Омікрону став більш поширеним у деяких країнах, наразі він перебуває на низькому рівні у США, і зараз немає доказів того, що лінія BA.2 є більш серйозною, ніж лінія BA.1.

ВООЗ поки що не назвала BA.2 «варіантом занепокоєння», але продовжить його моніторинг. Представники ВООЗ заявили, що нові варіанти неминуче з’являться, коли Омікрон пошириться по всьому світу.

«Наступний варіант буде ще краще поширюватися та передаватися, тому що йому доведеться перевершити те, що циркулює зараз. Велике питання полягає у тому, чи будуть майбутні варіанти більш чи менш агресивними», – зазначила технічна керівниця ВООЗ щодо COVID-19 Марія Ван Керхове.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967541