Головна Новини Інфекційні хвороби Сполуки, що містять розмарин, можуть бути корисними проти COVID-19 та інших запальних захворювань

3 лютого, 2022

Сполуки, що містять розмарин, можуть бути корисними проти COVID-19 та інших запальних захворювань

Сполуки, що містять розмарин, можуть бути корисними проти COVID-19 та інших запальних захворювань

Дослідницька група під керівництвом вчених із некомерційного біомедичного інституту США «Scripps Research» виявила докази того, що сполука, яка міститься у лікарській та кулінарній траві розмарину, може бути двосторонньою зброєю проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Вчені експериментально довели, що карнозинова кислота може блокувати взаємодію між зовнішнім S-білком вірусу SARS-CoV-2 і рецепторним білком ангіотензинперетворювального ферменту 2, які вірус використовує для проникнення у клітини.

Команда також представила докази та розглянула дані попередніх досліджень щодо того, що карнозинова кислота чинить окремий вплив на інгібування потужного запального шляху, який є активним при тяжкому перебігу COVID-19, а також при інших захворюваннях.

Вчені вважають, що карнозинову кислоту або її оптимізоване похідне варто досліджувати як потенційно дешевий, безпечний та ефективний засіб для лікування COVID-19 і деяких інших захворювань, пов’язаних із запаленням.

Хоча дослідження є попереднім, вчені припускають, що карнозинова кислота має противірусний ефект: ця безпечна і відносно нереактивна сполука перетворюється на свою активну форму в результаті запалення та окислення, що виявляються в місцях інфекції. Вони припускають, що в цій активній формі сполука модифікує рецептор ангіотензинперетворювального ферменту 2 для SARS-CoV-2, роблячи його невразливим для вірусу і тим самим блокуючи інфекцію.

«Карнозинова кислота є «патогенетично активованим терапевтичним засобом» у доклінічних моделях захворювання – неактивним і нешкідливим у своєму нормальному стані, але перетвореним на активну форму там, де вона має бути активною», – зазначають дослідники у статті, опублікованій у журналі «Antioxidants».

Сьогодні вчені працюють над синтезом та тестуванням більш сильнодіючих похідних карнозинової кислоти з покращеними лікарськими характеристиками для потенційного використання при запальних захворюваннях.

 

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5933-compound-in-the-herb-rosemary-may-be-useful-against-covid-19-and-other-inflammatory-diseases