Головна Новини Інфекційні хвороби Клінічні випробування назальної вакцини проти COVID-19 розпочнуться цього року

4 лютого, 2022

Клінічні випробування назальної вакцини проти COVID-19 розпочнуться цього року

Клінічні випробування назальної вакцини проти COVID-19 розпочнуться цього року

Білкова вакцина проти COVID-19, що вводиться через ніс, була розроблена командою BioMAP у Французькому національному науково-дослідному інституті сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища спільно з Університетом інфекційних захворювань та охорони громадського здоров’я Тура (Франція). Ця вакцина може викликати імунну відповідь на системному рівні, подібно до традиційних внутрішньом’язових вакцин, а також на рівні слизових оболонок.

Як і традиційні вакцини, інтраназальна вакцина ефективна проти серйозних форм COVID-19. Окрім того, що вона може зупинити вірус на ранній стадії у порожнині носа, вакцина має низку інших переваг. «Всі наявні на ринку вакцини проти COVID-19 засновані на шиповидному білку, який згодом мутував, що зробило ці вакцини менш ефективними. Наша вакцина містить не тільки шиповидний білок, але й інші білки, які не мутують та зустрічаються у всіх штамах. Вакцину можна зберігати при температурі близько 4 °C, але вона виживає при кімнатній температурі, що робить її ідеальною для країн, де дотримання вимог холодового ланцюга може бути проблемою, – сказала експертка у галузі імунології інфекційних захворювань Університету Тура та керівниця досліджень із розробки вакцини Ізабель Дім’є-Пуассон. – Внутрішньом’язові вакцини захищають від важких форм COVID-19. Однак, якщо ви заразитеся вірусом, ви можете заразити інших. Інтраназальна вакцина вирішує цю проблему», – пояснила вона.

Ще один плюс у тому, що введення цієї вакцини є неінвазивним, що може зробити процедуру імунізації менш стресовою, особливо для дітей.

Команда подала патентну заявку на інтраназальну вакцину у вересні 2021 року. На сьогодні дослідники завершують доклінічні випробування, і результати поки що є обнадійливими.

Щоб визначити ефективність вакцини проти штамів COVID-19, команда провела дослідження in vitro та in vivo. Була показана ефективність вакцини проти бета- та дельта-варіантів. Зараз завершуються випробування проти омікрону. «Жодних побічних ефектів не спостерігалося. Це білкова вакцина без ад’юванту, вона є цілком безпечною. Ми очікуємо, що її використовуватимуть для дітей та пацієнтів із ослабленим імунітетом», – пояснила Дім’є-Пуассон.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967753