Головна Новини Інфекційні хвороби Замісна гормональна терапія може знизити ризик смерті від COVID-19

16 лютого, 2022

Замісна гормональна терапія може знизити ризик смерті від COVID-19

Замісна гормональна терапія може знизити ризик смерті від COVID-19

Результати загальнонаціонального дослідження у Швеції показують, що замісна терапія естрогеном пов’язана зі зниженим ризиком смерті від COVID-19 серед жінок у постменопаузі.

В обсерваційне дослідження вченими з Університету Умео (Швеція) було включено 14 685 жінок віком 50–80 років, з яких 17,3 % отримували замісну гормональну терапію (ЗГТ), 81,2 % мали природний рівень естрогену без ЗГТ або раку молочної залози (контрольна група), а у 1,5 % рівень естрогену знизився через рак молочної залози та лікування антиестрогенами.

Група зі зниженим рівнем естрогену мала більш ніж дворазовий ризик смерті від COVID-19 порівняно з контрольною групою, але ця різниця перестала бути значущою після поправки на потенційні спотворювальні фактори (вік, матеріальне становище, рівень освіти, індекс коморбідності Чарлсона).

Однак у групі з підвищеним рівнем естрогену ризик смерті від COVID-19 був нижчим як до, так і після коригування.

Відсоток пацієнтів, які померли від COVID-19, становив 4,6 % у контрольній групі, 10,1 % – у групі пацієнтів зі зниженим рівнем естрогену та 2,1 % – у групі з підвищеним рівнем естрогену.

«Це дослідження демонструє зв’язок між рівнем естрогену та смертю від COVID-19. Отже, препарати, що підвищують рівень естрогену, можуть відігравати роль у терапевтичних стратегіях щодо полегшення тяжкості COVID-19 у жінок у постменопаузі та мають бути вивчені у рандомізованих контрольованих дослідженнях», – зазначають автори дослідження у статті, опублікованій у журналі «BMJ Open».

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968450?src