Головна Новини Інфекційні хвороби Тривалі симптоми COVID-19 можуть бути пов’язані із впливом на блукаючий нерв

18 лютого, 2022

Тривалі симптоми COVID-19 можуть бути пов’язані із впливом на блукаючий нерв

Тривалі симптоми COVID-19 можуть бути пов’язані із впливом на блукаючий нерв

Згідно з результатами нових досліджень, кілька тривалих симптомів COVID-19 можуть бути пов’язані із впливом коронавірусу SARS-CoV-2 на блукаючий нерв (лат. nervus vagus).

Дослідники з Університетської лікарні Тріаса та Пуйоля (дочірнього автономного університету Барселони, Іспанія) оцінили функціонування блукаючого нерва у хворих на COVID-19. Серед 348 пацієнтів приблизно 66 % осіб мали принаймні один симптом, який свідчив про дисфункцію блукаючого нерва.

Автори дослідження виявили, що люди після COVID-19 з дисфункцією nervus vagus можуть зіткнутися із тривалими проблемами з голосом, утрудненням ковтання, запамороченням, високим пульсом, низьким кров’яним тиском та діареєю.

«Більшість суб’єктів із тривалим ковідом та симптомами дисфункції блукаючого нерва мали ряд суттєвих, клінічно значущих структурних та/або функціональних змін у своєму блукаючому нерві, включаючи потовщення нерва, проблеми з ковтанням та симптоми порушення дихання. Це вказує на дисфункцію nervus vagus як центральну патофізіологічну ознаку тривалого COVID-19», – зазначають автори.

Дослідження триває, і дослідницька група продовжує набирати пацієнтів для вивчення зв’язків між тривалим ковідом та блукаючим нервом.

Висновки будуть представлені на Європейському конгресі клінічної мікробіології та інфекційних захворювань наприкінці квітня 2022 року.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968537